Честотата на хипотиреоидизъм при бременност е между 0,3 и 0,5%. Повишените физиологични нужди на плода водят до увеличено произвоство на щитовидни хормони, което налага по-голямо произвоство на естроген през първата половина от бременността. По този начин се увеличава отделянето на тироксинсвързващия глобулин - TBG от черния дроб. Повишените нива на TBG нарушават баланса между свързаната и свободната фракция на Т4 - тетрайодтироксин.

 

Установена е връзка между нарушенията в плодовитостта и хипотиреоидизма. Основните причини се дължат на промените и нарушенията в овулаторните цикли, които предизвиква хипотиреоидизма. Автоимунният тиреоидит е най-честата причина за понижена функция на щитовидната жлеза при пациентки в детеродна възраст. Хормоните на щитовидната жлеза имат ключово значение за поддържане на репродуктивното здраве. Непроследените и недиагностицирани нарушения във функцията на жлезата могат да доведат до понижени възможности за забременяване и безплодие. Това се дължи на свързаните с това състояние високи нива на пролактин, ановулаторни цикли, дефекти в лутеалната фаза и нарушен баланс на полоните хормони.


 

Проучване, проведено с 94 участнички с хипотиреоидизъм е проследило влиянието на лечението за това състояние върху репродуктивните възможности. Установено е, че контролът на функциите на щитовидната жлеза води до значително подобряване на репродуктивното здраве. Наблюденията са показали, че при наличие на автоимунни антитела срещу тиреопероксидазата - anti-TPO се наблюдава по-висока честота на безплодие сред пациентките в детеродна възраст. Множество проучвания са потвърдили връзката между автоимунните процеси в щитовидната жлеза и повишената честота на спонтанни аборти или преждевременно раждане. Това се дължи на недостатъчност на щитовидните хормони, което има директно влияние върху плацентата и създаването на среда за плода, която предполага към развитие на автоимунни процеси.

 

Нарушенията във функциите на щитовидната жлеза често са свързани с промени в менструалния цикъл. Това може да доведе до безплодие. Някои промени в начина на живот, каквито са силния стрес, интензивните физически натоварвания и диетите за намаляване на телесното тегло, могат да доведат до липса на менструация или чести ановулаторни цикли. Това е свързано с понижено отделяне на лутеинизиращ хормон - LH. Тези промени водят до липса на овулация, което нарушава нормалното протичане на менструалните цикли и е причина за безплодие. При хипотиреиодизъм по-често се наблюдават нарушения в менструацията и плодовитостта. При тези пациентки по-често се наблюдава менорагия - кървене от матката извън менструацията. Устонавена е и по-висока честота на олигоменорея или аменорея при хипотиреоидизъм.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7605301/