Хипотиреоидизъм

Между 4 и 8% от бременните жени са засегнати от хипотиреоидизъм - намалена функция на щитовидната жлеза.

 


В този случай обикновено заболяването може да се дължи на две причини: тиреоидит на Хашимото и йоден дефицит - в ендемични райони.

 

Понякога състоянието трудно се открива при ранна бременност поради физиологичния спад в нивата на периферния хормон - Т4.

 

Хипотиреоидизмът също е важно да се наблюдава внимателно по време на бременност, ако съществуват рискови фактори, усложнения или анамнеза за заболявания на щитовидната жлеза.

 

Основното възникващо усложнение е забавеното неврологично развитие на плода, умствена изостаналост при децата и фетална хипотрофия.

 

Много по-рядко хипотиреоидизмът е свързан с риск от ретроплацентарен хематом, прееклампсия или фетален дистрес.

 

В допълнение, други акушерски рискове - повтарящи се спонтанни аборти, преждевременно раждане, следродилен тиреоидит, биха възникнали при жени, засегнати от хипотиреоидизъм и при които са се развили антитиреоидни антитела - при автоимунни заболявания.

 

Въпреки това, това заболяване на щитовидната жлеза може лесно да се контролира по време на бременност с лечение с L-тироксин.

 

Здраве на щитовидната жлеза след раждане

Нарушенията на щитовидната жлеза могат да се появят в седмиците след раждането, особено при жени с анамнеза за заболявания на щитовидната жлеза. 

 

Основните причини могат да бъдат:

  • Постнатална екзацербация на някои автоимунни заболявания

Всъщност, по време на бременност имунният отговор на майката е естествено по-слаб, за да може да позволи износването на плода.

 

Резултатът от това есетествено отслабване на имунния отговор е, че някои автоимунни заболявания се „задържат“ за няколко месеца, преди да се проявят отново.

  • Синдром на следродилен тиреоидит

Причините за него все още са неизвестни.

 

Този преходен синдром се характеризира с начална фаза на хипертиреоидизъм, продължаваща от един до 2 месеца, възникваща в рамките на 3 месеца след раждането, след това настъпва фаза на хипотиреоидизъм, около 6 месеца след раждането.

 

Понякога свързан със следродилна депресия, този синдром е преходен, като нормалната функция на щитовидната жлеза обикновено се възстановява след една година.

 

Въпреки това, развитието на този синдром може да бъде признак за възможност от развитие на по-късен хипотиреоидизъм, в случай на наличие на автоантитела, който следователно трябва да се проследява редовно.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/famille/grossesse?doc=thyroide-grossesse