При хипотиреоидизъм има високи нива на тиреоид-стимулиращия хормон TSH и ниски нива на свободните фракции на тиреоидните хормони FТ3 и FТ4. Тиреоидитът на Хашимото е най-честото заболяване, което е причина за първичен хипотиреоидизъм по време на бременност. Щитовидната жлеза при тиреоидита на Хашимото е с каучукова плътност, неболезнена, понякога с възловидна консистенция. При заболяването се установяват и високи нива на тиреоидните антитела ТАТ и МАТ.

 

Клиничните симптоми при хипотиреоидизъм са: бързо наддаване на тегло, независещо от прием на ниско калорийна диета, намалена физическа активност, сънливост, суха кожа, чупливи кости, непоносимост към студ, забавен говор, хипотония, брадикардия.


 

Хипотиреоидизмът по време на бременност е причина за прееклампсия, абрупцио на плацентата и вродени малформации на плода. Една част от жените, които имат инсулинозависим диабет тип 1, често отключват и хипотиреоидизъм по време на бременност, заради наличните антитела. Хипотиреоидизъм може да се установи за първи път по време на бременност, или непосредствено след раждането.

 

Вроденият хипотиреоидизъм се среща при 1 на 4000 живородени деца и ако остане неразпознат и нелекуван е причина за изоставане в психическото, умственото и физическото развитие. Изследването на нивата на TSH се прави на всяко новородено в рамките на 72 часа след раждането и е част от ранния скрининг за хипотиреоидизъм.

 

Йодният дефицит през бременността се смята за една от главните причини за вроден хипотиреоидизъм и кретенизъм. В райони с доказан йоден дефицит заболяванията се срещат два пъти по-често, а вродените малформации - до 4 пъти по-често. Намаленият прием на йод с храната и водата е причина и за ранна интраутеринна смърт на плода, понякога съчетана с тежки малформации. В тези райони за профилактика на йодния дефицит по време на бременност е задължителен прием на 0,15мг KI- калиев йодит дневно. Най-богати на йодни съединения са ядките - орехи, бадеми, фъстъци и всяка морска храна.

 

Оставен нелекуван, хипотиреоидизмът разстройва бременността. Лечението трябва да започне веднага след установяване на заболяването. Дозите на медикаментите са по-високи по време на бременност, отколкото в небременно състояние, като при необходимост могат да се повишат, но след  задължително изследване на стойността на TSH. Желателно е стойностите на хормона да се изследват на всеки 28 дни, докато трае бременността, а за нейното нормално протичане стойността на FSH трябва да е под 2 mUI/ml. Кърменето при хипотиреоидизъм не е противопоказано, ако дневната доза на препарата за лечение не надвишава 0,10 мг.

 

Хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм са състояния, които показват отклонения във функцията на щитовидната жлеза. Двете заболявания позволяват протичането, износването и раждането на здраво дете при прилагането на нужните медикаменти в подходяща в зависимост от тежестта на заболяването доза, за да се поддържа нормална стойност на хормоните на щитовидната жлеза.

 

Към първа част на материала