Диагностицирането на хипотиреоидизъм през бременността е рядкост, тъй като при намалена функция на щитовидната жлеза и липса на терапия настъпват нарушения в менструлния цикъл и, ако се стигне до овулация, то е много вероятно отделената яйцеклетка да е некачествена. Хипотиреоидизъм е една от причините за инфертилитет.

Симптомите на понижена функция на щитовидната жлеза припокриват обичайните за бременността признаци – умора, наддаване на тегло, влошена концентрация, изтръпване на крайниците и скованост, което затруднява диагностицирането на проблема, ако той се изявява за първи път през бременността.

Понижената функция на щитовидната жлеза при бъдещата майка обаче крие сериозни рискове за успеха на бременността и здравето на бъдещото бебе. Състоянието може да е причина за развитието на анемия, екслампсия,  отлепване на плацентата, сериозно се засяга интелекта на бъдещото дете. Не е излишно при регистрирането на бременността и още един-два пъти за целия период на деветте месеца се извърши изследване на TSH и Т4, с което да се отхвърли вероятността от хипофункция на жлезата.

Съществуването на подобен риск трябва да се предвиди при тези жени, които са на хормонозаместителна терапия с левотироксин. Ето защо при установяване на събитието бременност, жената приемаща синтетичен тиреоиден хормон, трябва да посети ендокринолога си, извърши кръвно изследване и според показателите премине към прием на коригираната за нея доза.

NEWS_MORE_BOXСтойностите на TSH, и по необходимост и на Т4, трябва да се следят през цялата бременност, особено през първите 20 седмици, за да се контролира навременното и адекватно хормоназаместителната терапия. Западни статистики сочат, че през деветте месеца дозата на приемания хормон се увеличава с четвърт до половин от взиманата преди зачеването.

Препоръките са нивото на TSH през първото тримесечие да се поддържа по-ниско от 2,5 mIU/L, а след това до 3 mIU/L.

След раждането обикновено нуждата от хормонозаместителната терапия намалява и става връщане към дозата на лекарството преди бременността.