Пациентките с диабет първи тип са склонни към различни по степен понижения в стойностите на кръвната захар в ранните срокове на бременността. С напредването на последната метаболитният контол се оказва по-стабилен. Това сочат резултатите от проучване, публикувано в Diabetes Care.

Поддържането на серумната глюкоза в оптимални стойности е важно за бременната жена, но и прекаленият стремеж за това не рядко води до драстично понижение на кръвната захар със съответните последствия от една хипогликемия.

Проучването е проведено в Дания, в университетска болница Rigshospitalet в Копенхаген. Целта му е била да установи честотата на хипогликемичните инциденти по време на различните етапи на една бременност. Така рисковите моменти биха могли да бъдат профилактирани. Наблюденията показват, че в повечето случаи проблемът настъпва преди 20-та гестационна седмица с пик през деветата. Независимо дали става въпрос за умерено или значително понижение на кръвната захар, колебанията в нивото и намаляват с хода на бременността.


Специалистите заключават, че ако до 20-та гестационна седмица бъдещата майка има стабилен метаболитния контрол, то тя не би имала проблеми от това естество до края на бременността.