Кои са най-честите причини за хипертиреоидизъм при бременност?

Най-честата причина за хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) при жени в детеродна възраст е Базедовата болест, която се среща при 0,2% от бременните. В допълнение към други обичайни причини за хипертиреоидизъм, много високите нива на човешкия хорионгонадотропин (чХГ), наблюдавани при тежки форми на хиперемезис гравидарум, могат да причинят преходен хипертиреоидизъм в ранна бременност. Правилната диагноза се основава на внимателен преглед на анамнезата, физикален преглед и лабораторно изследване.

 


Какви рискови за бременната крие хипертиреоидизма?

Базедовата болест може да се появи първоначално през първия триместър или може да се изостри през това време при жена, за която се знае, че има заболяването. В допълнение към класическите симптоми, свързани с хипертиреоидизма, неадекватно лекуваният хипертиреоидизъм на майката може да доведе до преждевременно раждане и сериозно усложнение, известно като прееклампсия. Освен това жените с активна Базедова болест по време на бременност са изложени на по-висок риск от развитие на много тежък хипертиреоидизъм, известен като тиреотоксична криза. Базедовата болест често се подобрява през третия триместър на бременността и може да се влоши през периода след раждането.

 

Какви рискова за плода крие хипертиреоидизма?

Рисковете за бебето могат да възникнат по един от трите възможни механизма:

 

1. Неконтролиран майчин хипертиреоидизъм. Неконтролираният хипертиреоидизъм на майката е свързан с фетална тахикардия (бърза сърдечна честота), изоставане в гестационна възраст, недоносеност, мъртвораждане и вродени малформации (вродени дефекти). Това е друга причина, поради която е важно да се лекува хипертиреоидизъм при майката.

 

2. Изключително високи нива на ТСХ-стимулиращите антитела (ТРАБ). Базедовата болест е автоимунно заболяване, причинено от производството на антитела, които стимулират щитовидната жлеза, наречени тиреостимулиращи антитела (ТРАБ). Те преминават през плацентата и могат да взаимодействат с щитовидната жлеза на бебето. Известно е, че високите нива на ТРАБ на майката причиняват фетален или неонатален хипертиреоидизъм, но това е рядкост (само 1-5% от жените с Базедова болест по време на бременност). За щастие, това обикновено се случва само когато нивата на ТРАБ на майката са много високи (многократно над нормата). Измерването им при майката с Базедова болест се препоръчва в ранна бременност и ако първоначално са повишени, отново около 18-22 седмица.

Когато една бъдеща майка с Базедова болест провежда тиреостатична терапия, хипертиреоидизмът на плода е рядък, защото тиреостатиците също преминават през  плацентата и могат да предотварят повишена функция на щитовидната жлеза на плода. Особено важно е да се обърне навременно внимание и на всички жени, лекувани в миналото за Базедова болест посредством радиоактивен йод или хирургическа интервенция, за да се извърши подходящо наблюдение на бременната и да се гарантира, че бебето ще остане здраво по време на бременността.

 

3. Тиреостатична терапия. Метимазол (Метизол, Тирозол) или пропилтиоурацил (ПТУ) са медикаменти за лечение на хипертиреоидизъм. И двете групи лекарства преминават през плацентата и потенциално могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза на бебето и да причинят гуша на плода.

 

Употребата на всяко лекарство през първия триместър на бременността е свързана с вродени дефекти, въпреки че дефектите, свързани с ПТУ, са по-редки и по-малко тежки.

 

Дефинитивната терапия (операция на щитовидната жлеза или лечение с радиоактивен йод) може да се обмисли преди бременността, за да се избегне необходимостта от употреба на ПТУ или метимазол при бременност.

 

Когато се изискват тиреостатични медикаменти, ПТУ се предпочита до 16-та гестационна седмица от бременността. Препоръчва се най-ниската възможна доза тиреостатичен медикамент да се използва за контрол на хипертиреоидизма на майката, за да се сведе до минимум развитието на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) при бебето. Като цяло ползите за бебето от лечението на майка с хипертиреоидизъм по време на бременност превишават рисковете, ако терапията се следи внимателно.