Хемороидите са неприятно патологично и болезнено състояние на разширение на кръвоносните съдове в областта на аналния канал и изходното отвърстие на правото черво – ануса. Те са особено често срещани сред бременните жени.

 

Правото черво се състои от две части – тазова част, с дължина 10-13 см, и анален канал, с дължина около 2-3 см. Аналният канал завършва със заднопроходно отвърстие, наречено анус. В областта на аналния канал се намират анални колонки (columnаe anales), а между тях – анални синуси (sinus anales). Аналните синуси са заградени отдолу от анални клапи, valvae anales. Пространството от аналните клапи до аналното отвърстие се означава като хемороидална зона – zona haemorrhoidalis. В подкожието на тази зона се разполага хемороидалното венозно сплетение.


 

Венозната кръв от областта на правото черво се оттича по два основни пътя. От горната част на ректума се оттича в басейна на портната вена, а от долната част - в басейна на долната куха вена. Тези два венозни басейна осъществяват своя контакт чрез венозното хемороидално сплетение (порто-кавална анастомоза).

 

Хемороидите представляват разширения на венозните съдове в областта на аналния канал и около аналното отвърстие. В зависимост от това те биват два типа: външни и вътрешни хемороиди. Хемороидите възникват в резултат на повишено напрежение върху вътрешния анален сфинктер, което води до нарушаване в обратното връщане на венозната кръв и венозен застой.

 

Често срещано и неприятно състояние е появата на хемороиди по време на бременност. Причините, които водят до развитието им, са няколко:

 

  • По време на бременност високите нива на прогестерон стимулират вазодилатацията (разширението) на кръвоносните съдове. При това дилатацията на вените в областта на ануса увеличава риска от поява на хемороиди;
  • Обемът кръв по време на бременност се увеличава, което оказва допълнително напрежение върху венозните съдове в хемороидалната зона;
  • Нарастването на фетуса води до увеличаване размерите на матката на бременната, при което се оказва налягане върху венозните съдове в областта на ануса и аналния канал.

Предразполагащи фактори, които също могат да доведат до развитие на хемороиди при бременни, са дългите периоди на заседяване или на стоеж в изправено положение, хроничната диария, констипацията (запек), увеличенота напрежение поради покачването на тегло по време на бременност. Констипация по време на бременност се причинява от натиска върху червата, който оказва нарастващата матка. Това и води до забавяне на чревни пасаж и понижена перисталтика. Бедната на фибри храна също забавя перисталтиката и води до констипация.

 

Освен по време на бременност, хемороиди могат да се появат и в процеса на естествено раждане. Като причина за това се смята повишеното налягане по време на родовия процес, при което може да се получи пролапс на ректума – изпадане на аноректалната лигавица поради продължителните и интензивни напъни.

 

Хемороидите са два вида – вътрешни и външи. Вътрешните хемороиди обикновено не причиняват болка, тъй като са разположени в областта на аналния канал, където липсва кожна инервация. Въпреки това те могат да кървят, да предизвикат разтягане на вътрешния анален сфинктер, при което да изпаднат (пролапират) и да предизвикат перианална болка, дразнене и сърбеж.

 

Външните хемороиди възникват най-често при остра тромбоза на повърхностна вена в перианалната област в резултат на физическо натоварване, констипация, повишено напрежение при износването на плода. Острата тромбоза предизвикава болка и едем в областта на аналното отвърстие, като в някой случай кожата над вената може да ерозира и да се получи кървене.

 

Най-общо, симптомите на хемороиди при бременни включват ректално кървене (ясна, аленочервена кръв), болка, сърбеж и парене в перианалната област,а в някои от случаите – развитие на ректален пролапс и анална фисура (разкъсване на лигавицата на аналния канал).

 

Лечение на хемороидите при бременни жени след раждане в повечето случаи не се налага. Нивата на прогестерон се възвръщат в норма, уголемената матка търпи обратно развитие, а плодът, оказвал напрежение върху венозното сплетение, вече го няма, т.е редукцията на етиологичните причини, водещи до поява на хемороиди през периода на бременност, решава на проблема с хемороидите след раждане. В случаите на пролапс на ректума, причинен от вътрешни хемороиди, се налага оперативно лечение – отстраняване на хемороидите с част от ректалната стена.

 

За облекчаване на неприятни симптоми на хемороидите на бременните жени се препоръчва:

  • Прием на богата на фибри храна, която да стимулира чревната перисталтика и да превентира доколкото е възможно развитието на констипация;
  • Прием на голямо количество течности, редовна физическа активност;
  • Избягване на застояване в седнало, легнало или изправено положение прекалено дълго време;
  • Приложение на топли бани за подобряване на венозния кръвоток.

Хемороидите по време на бременност са често срещан проблем сред жените. Състоянието не е опасно и може да се облекчи с прием на храна, богата на фибри, топли бани и физическа активност. След раждане в повечето случаи се наблюдава отпадане на симптоматиката и възвръщане на нормалния венозен кръвоток.