Хемороидите и разширените вени може да изглеждат като два различни, несвързани проблема, но всъщност са доста сходни. Много са бременните жени, особено по време на третия триместър, които съобщават за наличието на този дискомфорт.

 

Както хемороидите, така и разширените вени са подути, усукани вени. Тези вени често са локализирани по долните крайници, но могат да се образуват и в други части на тялото. Когато се образуват в ректума, те се наричат хемороиди.


 

Обикновено вените имат еднопосочни клапи, за да поддържат кръвния поток към сърцето. Налягането или отслабването на тези клапи позволява кръвта да се натрупва и събира във вените. Това ги кара да се уголемяват и подуват. Хемороидите се появяват, когато ректалните вени се разширят.

 

Много промени по време на бременност могат да увеличат риска от хемороиди и разширени вени, като например:

  • Повишен обем на кръвта, което разширява вените;
  • Голямото тегло на растящата матка и съответно бебе, които притиска големите кръвоносни съдове в таза, променяйки кръвния поток;
  • Хормонални промени, засягащи кръвоносните съдове, което може да забави връщането на кръвта към сърцето и да причини подуване на по-малките вени в таза и краката.

Повърхностните вени на долните крайници имат еднопосочни клапи, които помагат на кръвта да се движи нагоре по крака срещу гравитацията, за да насочи венозната кръв обратно към сърцето. 

 

При бременни възникват редица физиологични фактори, включително увеличаване размера на матката, който упражнява сила надолу върху притока на венозна кръв, което води до разширяване на тези вени и ги прави видими. В допълнение към външния си вид, който може да бъде тревожен, разширените вени могат да бъдат силно болезнени и да са придружени от зачервяване и подуване. 

 

Разширените вени не са непременно свързани с бременността, но тя от своя страна може да сигнализира за появата им или да ги влоши. Причината: по време на бременност обемът на кръвта в тялото се увеличава с до 20 процента, а броят на вените остава същият, което означава повече работа за съдовата система на тялото.

 

Като се добавят и фактори като скокове в нивата на прогестерона и в хормоните, които отпускат връзките в таза и гладките мускулни клетки в стените на вените, възходящият път на кръвта да става по-труден по време на бременност. 

 

Всички тези фактори създават един порочен цикъл: вените се разширяват, причинявайки обратно налягане срещу клапите, което от своя страна води до още по-засиленото им разширяване, което прави клапата по-малко ефективна.

 

Хемороидите могат да се влошат при натиск или напрежение, особено при запек. Наднорменото тегло и хемороидите преди бременността също могат да ги влошат. 

 

Седенето или стоенето в една позиция за дълго време предизвиква по-усилена работа на вените, за да изпомпват кръв към сърцето. Това може да доведе до подути, разширени вени и съответно до влошаване на съществуващите хемороиди. 

 

Хемороидите могат да бъдат вътрешни, образуващи се вътре в ректума, или външни, разположени отвън, около аналния отвор. Вътрешните хемороиди понякога могат да изпъкнат през аналния отвор. Най-честият симптом е яркочервена кръв, отделяща се с движението на червата. Външните хемороиди могат да бъдат болезнени или сърбящи и могат да кървят, ако се раздразнят при избърсване.

 

Разширените вени по долните крайници могат да причинят леко подуване на глезените и краката или болка, тежест или пулсиране в краката или дори крампи.

 

Най-добрият начин за предотвратяване на хемороиди по време на бременност е предотвратяването на запек. 

 

Стъпките за предотвратяване на разширени вени са същите като тези, използвани за намаляване на симптомите:

 

  • Не стойте неподвижно или в седнало положение за дълги периоди от време;
  • Повдигайте краката си винаги, когато е възможно;
  • Не носете тесни дрехи.


Референции:

1. American Pregnancy Association. Treat Varicose Veins Naturally During Pregnancy. (https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/treat-varicose-veins-naturally-during-pregnancy/) Accessed 5/25/2022.
2.Antani M, Dattilo JB. Varicose Veins. (https://www.statpearls.com/ArticleLibrary/viewarticle/30987) [Updated 2021 Aug 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Accessed 5/25/2022.
3.Patient. Varicose Veins. (https://patient.info/doctor/varicose-veins-pro) Accessed 5/25/2022.