По време на бременността и кърменето са необходими големи количества калций за нормалния костен растеж и развитие на плода и новороденото. Неадекватният прием на калций в този период може да доведе до негативни здравни последици, както за майката, така и за детето.


По време на бременността плодът усвоява около 30 грама от калция на майката, като още толкова се предават у новороденото по време на кърмене. Основният трансфер на калция започва след 12-та гестационна седмица и продължава до раждането. Организмът на майката се подготвя, за да посрещне тези повишени нужди от калций.

 


Роля на витамин Д

Установява се, че нивата на активния витамин Д – 1,25-дихидрокси-вит. Д, започват да нарастват още в най-ранна бременност. Този активен метаболит на вит. Д е отговорен за усвояването на калций от храната през червата. 


В бъбреците, неактивния вит. Д се преобразува в активен с помощта на ензима 1-алфа хидроксилаза. По принцип този ензим е подвластен на регулация от страна на хормона ПТХ, който стимулира синтеза на вит. Д. По време на бременност 1-алфа-хидроксилазата става независими от действието на ПТХ, който е нисък през този период. През този период образуването на активен вит. Д се регулира от високите нива на естрогените, пролактина, инсулиноподобния растежен фактор-1 (IGF-1) и плацентарния лактоген.


След 12-та гестационна седмица в синтеза на вит. Д се включва и плацентата. Тя притежава ензима 1-алфа хидроксилаза, който също не се подчинява на обичайните регулатори – ПТХ и 1,25-дихидрокси-вит.Д. Активен вит. Д се образува и от имунните клетки, които са повишени по време на бременност.


•    Роля на ПТХ-свързания протеин (PTHrP) и ПТХ


Нивата на PTHrP нарастват по време на бременността и достига пик през третия триместър. Основните източници са плацентата и млeчната жлеза. Този хормон доставя калций като го извлича от костите посредством костно разграждане. Всъщност той играе основна роля в поддържането на калция по време на кърмене. Високите нива на PTHrP потискат отделянето на ПТХ от паращитовидните жлези и те се задържат ниски при бременност и кърмене.

 

Калцитонин

Това е хормон, който се отделя от парафоликуларните С-клетки в щитовидната жлеза. Основната му роля е да потиска костното разграждане, като на този ефект се основава и приложението му за лечение на остеопороза. По време на бременност се установяват високи нива на калцитонин, но все още не е ясна каква е ролята му в регулацията на калциемията.


Сумарно, през бременността усвояването на калций от червата нараства 2 пъти около 12-та гестационна седмица под влиянието на нарастващия активен вит. Д. Високите нива на калцитонин и ниския ПТХ стимулират повишават калциурията, което създава риска за образуване на бъбречни камъни по време на бременност. Под действието на PTHrP калцият се извлича от костите, което води до ускорена костна обмяна.


Основният източник на калций за бебето е този, усвоен през червата на майката с храненето. Ето защо е необходим достатъчен внос на калций и вит. Д в диетата на майката. Препоръчителният прием за бременни е 1000 мг калций и 600 IU вит. Д на ден. Най-добрите източници на калций с храната са млечните продукти и някои зеленчуци като броколи и кейл. Препоръчва се прием на поне 4 порции от калциево-плътни храни, за да се набави необходимото количество калций за деня.


По време на кърмене, основен източник на калций за бебето е майчината кърма. За 6 месеца кърмене, майката губи 4 пъти повече калций, отколкото за 9 месеца бременност. След раждането нивата на активния вит. Д спадат с отпадането на плацентата и високите нива на естрогените, а усвояването на калций в червата намалява. Кърмещите млечни жлези започват да отделят големи количества PTHrP, под чието действие калцият се освобождава от костите, и те стават основен източника на този елемент по време на лактация.


Тези промени водят до голяма костна загуба. Този процес е независим от приема на калций и вит. Д, което обезсмисля профилактичното им включването във високи дози в диетата на майката. След преустановяване на кърменето, костната плътност бързо се възстановяван, но ако то продължи повече от 24 месеца, значително се увеличава риска от остеопороза след менопауза.


Референции:

1. Боянов М., Кундурджиев А., Николова М., Влахов Й.:„Паращитовидни жлези, витамин D и калциево-фосфорна обмяна. Клинични основи“, Централна медицинска библиотека-София, 2020.
2. Andrea N Hacker, Ellen B Fung, Janet C King, Role of calcium during pregnancy: maternal and fetal needs, Nutrition Reviews, Volume 70, Issue 7, 1 July 2012, Pages 397–409
3. Lee EN. Effects of Parity and Breastfeeding Duration on Bone Density in Postmenopausal Women. Asian Nurs Res (Korean Soc Nurs Sci). 2019 May;13(2):161-167. doi: 10.1016/j.anr.2019.04.002. Epub 2019 Apr 23. PMID: 31026513.