1. Бъдещата майка


Само вие и близките ви знаете, че сте бременна. Въпреки че това не личи за околните, можете да забележите някои промени в тялото и дори поведението си. Възможно е да изглеждате по-подпухнала в лицето, постоянно да изпитвате дискомфорт заради киселини и настроението ви да се мени неочаквано и в разрез със събитията. Причините са в бременността!

За да се избегнат или намалеят киселините, е препоръчително да се храните на малки порции, но по-често през деня. Обедното меню от обичайните три блюда, може да хапнете на 2 – 3 пъти през 2 часа. Ограничете мазните и пикантни храни и не допускайте лягане веднага след ядене.
 

2. Бъдещото бебе


Въпреки че фетусът е твърде малък, е готов да натрупва маса. Той все повече започва да прилича на малко подобие на човек. Ембрионалната опашка вече се е прибрала. Клепачите са напълно формирани и затворени. Ще се отворят отново през 28 гестационна седмица.

Всички стави на бебето – колена, лакти, рамене, глезени, китки – функционират и му позволяват да се движи в плодния сак. Малкото сърце вече бие постоянно. Формирани се неговите 4 отделения: 2 камери и 2 предсърдия, започва развитието на клапата.

Бебето вече може да свива юмручета и да слага палец в уста, а е само с размер приблизително на голямо гроздово зърно. Дължината му е към 4,24 см от главата до края на тялото.
 

3. Какво да предприема (планирам) през тази седмица?

В случай, че възрастта ви е над 35 години или в рода ви има хора, страдащи от генетични заболявания, като муковисцидоза, е добре да предвидите консултация с медицински специалист генетик. Такива лекари можете да намерите към Националната генетична лаборатория – в София се намира в сградата на Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ на 14 етаж, както и към другите акредитирани университетски генетични лаборатории във Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора.

На консултацията е възможно да се обсъди предприемането на хорионбиопсия в 11-14 гестационна седмица или амниоцентеза в 16-20 гестационна седмица. Това са методи на пренатална диагностика, с които до 99% течност може да се прецени риска от тризомия на фетуса като синдром на Даун, Едуардс или Патау, както и болест на Търнър и триплодия.

Хорионбиопсията се извършва чрез взимане на материал от развиващата се още плацента. Изследването може да даде и информация за бета-таласемия, муковисцидоза и някои други болести като мускулни дистрофии, атрофии, хемофилия А и Б, микроделеции, лизообни болести. Извършва се най-късно в 13 гестационна седмица.

Амниоцентезата съществува от по-отдавна. При нея се взима материал от околоплодната течност.

И двата вида изследвания се извършват чрез пункция, с направление от лекуващия гинеколог и болничен прием, само след препоръка от генетик и лично решение за извършването им от страна на бременната и семейството й.

NEWS_MORE_BOX


Преди престъпването към тях при възраст под 35 години се провежда биохимичен скрининг -  изследване за нивото на хормона свободен бета-човешки хорионгонадотропин и белтък от плацентата PAPP-A, които нормално се намират в кръвта на бременната. С помощта на специална програма се изчислява риска от 5-те хромозомни болести: трозомия, триплоидия и болест на Търнър.

Биохимичен скрининг се предприема само след определяне срока на бременността от специалист по фетална анатомия. Това не е диагностичен метод, той дава само оценка на риска от посочените заболявания.

Има няколко периода за извършването му: от 11 до 13 гестационна седмица + 6 дни – дава 90% точност на оценката на риска,
15 – 20 г. с. - точността на оценката на риска е 65 – 85% за Синдром на Даун, спина бифида и малформации на коремната стена.

От резултата на скрининга специалистът може да препоръча извършването на хорионбиопсия или амниоцентеза.
 

4. Как да облекчите състоянието си през тази седмица?

Продължава да се задълбочава бързата уморяемост и сутрин все така да ви се гади. Това се дължи на промяната на хормоналния статус. Налага се да почивате повече.
Възможно е сънят да е проблемен – намерете по-удобна позиция за почивка.
 

5. Съвети към бъдещия татко

Ако имате навика да провеждате служебни разговори от спалнята или да ползвате лаптопа в леглото, време е да пренесете и оставите „офиса“ в друго помещение на жилището. Погрижете се за приятната атмосфера в спалнята, предразполагаща към отпускане, почивка – там би трябвало да е тихо, спокойно, регулирайте светлината...