Напомняме ви, че бременността се измерва от първата дата на последната менструация, въпреки че до зачеването има около 2 седмици. Ето защо и се среща терминът "гестационна седмица". Това означава, че отброяването предвижда и периода на нарастване на фоликула, от който по-късно се отделя годната за оплождане яйцеклетка.
 

1. Бъдещата майка

Въпреки че външно по фигурата липсват белези, по които да се предположи бременност, в организма на бъдещата майка настъпват редица събития. Преди зачеването матката е с размер приблизително на юмрук, сега тя е с големината на грейпфрут.

Очевидни за бремената жена и партньора й са промените в гърдите – те са по-едри, оформени и плътни. Сега е моментът да им се радвате! Но бъдете внимателни. Гърдите са свръхчувствителни и дори лекият натиск може да предизвика болка.

Възможно е да се отчете и лека промяна в обиколката на талията, само на талията, не на ханша и коланчетата на дрехите да пристягат. Погрижете се да избегнете подобен дискомфорт, по-важното е да се даде свобода на матката да расте.


NEWS_MORE_BOX


Лекарите споменават, че започват да регистрират изменения в артериалното налягане. Всяка бременност е уникална и как тялото на бъдещата майка ще я понесе зависи от редица фактори, като здравословното й състояние, наследственост и други. Често явление в ранна бременност е ниското кръвно, но като че ли по-разпространено е повишаването му. Препоръчително е артериалното налягане да се следи редовно, за да може специалистът да реагира навреме в препоръките и действията си. Особено внимателни следва да бъдат жените със склонност да повишават артериалното си налягане, с наднормено тегло, в по-напреднала възраст и наследствена обременност.

Имайте предвид, че нивата на хормона прогестерон значително са скочили, което вероятно ви прави унесени, по-бавни и лесно изморяващи се. Допълнително обичайните за срока гадене и повръщане отнемат от жизнеността. Възможно е да не може да спите спокойно и почивката да не е напълно пълноценна. Със сигурност и честото уриниране е причина за накъсване на съня.
 

2. Бъдещото дете

Можете ли да си представите още в този ранен срок бебето си има всичко, което видимо има възрастния индивид: продължават да се оформят ушите, външно и вътрешно, започва формирането на костите, а мускулите вече могат да се свиват. Пръстчетата на ръцете и краката се удължават, въпреки че са свързани с ципа.

Вълнуващо е, че се залагат чертите на лицето на бъдещото бебе. Присъства връх на нос и зачатъци на клепачи. Изчезва опашката на ембриона и тялото му започва да се изправя.

То вече си има пол, макар че външните гениталии все още се оформят и е трудно да се видят.

 

Размерът му е колкото бобово зърно, с дължина малко над 2,54 см, но приключва ембрионалния си период на развитие - след тази седмица вече е фетус.
 

3. Какво се предприема през тази седмица?

Вероятно това е времето на първата ви визита в женската консултация. Нормално е да се извърши регистриране на бременността, независимо от избора при личния лекар или акушер-гинеколог, със съответното направление. Регистрацията следва да се осъществи най-късно до 12 гестационна седмица, така че имате малко време на разположение за проучване и избор на мястото и специалиста за консултация.

Здравноосигурените жени могат да разчитат на някои прегледи и изследвания, които се поемат от НЗОК по програма „Майчино здравеопазване“. Този минимум от дейности би трябвало да присъства във всеки пакет по проследяване на бременността.
 

4. Естетични проблеми

През ранна бременност е възможно кожата на бъдещата майка да се промени. Чест проблем е омазняването й и изявата на склонност към акне. Не се доверявайте на всяко средство за третиране на пъпките, тъй като е вероятно да се съдържат неподходящи за бременността съставки. За предпочитане е да се стремите към допълнителни хигиенни грижи на кожата заради по-високата секреция на себум. Използвайте подходяща неагресивна козметика за измиване на лице и леки, за мазна или смесена кожа, кремове.


5. Ангажименти за бъдещия татко

Докато жената вече е започнала да понася неудобствата от бременността за мъжа промените са все още химера... Но отговорността за здравето на бъдещето бебе е обща. Затова при отглеждане на домашен любимец е важно грижата за него изцяло да се поеме от партньора, включително поднасянето на храна, измиването на купичките, поддържането на тоалетната...

При животинче у дома има риск за бременната от предаване на едноклетъчен паразит, причиняващ токсоплазмоза. Заболяването е фатално за бременността.


Добре е бъдещият татко да влезе и в ролята си да поема и не позволява тя да носи тежки вещи.
 

6. Внимание!

Особено важно е за този период бъдещата майка да се пази от заболяване и да страни от всякаква проява на простуда и други заразни болести у околните.

За всеки прием на лекарства трябва да се консултира с проследяващия бременността лекар и следи за съставките на медикаментите. За разбирането им помагат листовките. Дали лекарството е опасно за бременността може да проверите и в 9 въпроса относно приема на лекарства през бременността. Имайте предвид, че дори безобидните на вид лекарства, предлагани в аптеките без рецепта, на основата на парацетамол, могат да бъдат опасни с някоя от другите си съставки. Безвредността на лекарствата и евентуално съставките по отношение на бременността можете да проверите и в сайта safefetus.com.

 

7. Изненада! Видео

Видеото представя как изглежда ембрионът от 5 до 9 седмица включително. На него са отбелязани важните елементи, за които лекарят следи при ехографско изследване за съответната седмица: плоден сак, жълтъчно мехурче, движението на сърцето от пулсацията му, дължина, която измерва, глава, зачатъци на ръце и крака...