Шеста седмица на бременността

 
 

1. Бъдещата майка

 
Повечето жени научават за бременността си през тази седмица. Близките несъмнено забелязват промяна в нея, която може да се улови в излъчването, блясъка на очите. Ако жената възвърне младежката си свежест, най-вероятно това се дължи на бременност, което се обяснява с хормоналната промяна в организма.
 
Иначе симптомите на бременността през седмата седмица не се различават от предишната. 
 
70% от жените в този период изпитвате гадене, при някои то не е само сутрин, но и през целия ден. 
 
Обонянието на бъдещата майка е силно чувствително. То също се дължи на променения хормонален статус. Възможно е да се развие определена непоносимост към миризмата на лук, чесън, пържено, мента и други, дори и към такива, които са били приятни преди. И обратното, да се прояви предпочитание към неочаквани аромати. 
 
Силното обоняние е ценно за бременната. Благодарение на него тя може да разпознае опасна за организма и ембриона храна или среда. 
 
Свръхобонянието обаче може и да вреди, ако предизвиква гадене. Тогава следва да се търсят начини за избягване на дразнещите фактори. Обикновено обонянието е по-силно на гладен стомах.
 
Възможно е бъдещата майка да загуби или прибави тегло – около 1 ½ кг в този период. Отслабване се наблюдава при жените, чийто организъм по-трудно се адаптира към бременността и са с по-силно гадене, повръщат често. 
 
При всички случаи е важно бъдещата майка да следи приема на вода и да не позволява дехидратиране на организма. Редовното хранене е от значение, както за получаване на необходимата за организма енергия, така и за осигуряване на градивни елементи за структурите на ембриона. Не на последно място, то помага и за редуциране на гаденето.
 
Наддадането е показател по-скоро за възстановяване на нормалното хранене при жената или по-големия й апетит, появил се в резултат нарасналите нужди на организма и хормоналните промени. Все още обаче медицинската наука няма точно обяснение за механизма на възникване на „постонния апетит“ или „вълчия глад“ при бъдещата майка. 
NEWS_MORE_BOX
 
Съветът е все пак храненето да се контролира – то трябва да е балансирано. Това означава приемът на храна да е на определени интервали. Желателно е да се предвидят около 5 хранения на ден, така ще се избегне поглъщането на големи порции, чувството на тежест след хранене и излишните калории, както и дефицитът на енергия и прояви на слабост при по-дългите периоди.
 
Консумираната храна следва да е пълноценна: да се осигуряват достатъчно разнообразни хранителни вещества, белтъчини, и се избягват храни с „празни калории“ - захарни изделия, прекалена консумация на тестени продукти, пакетирани храни от типа на чипс, снакс, пържено и пр. 
 
Подходящо е да се консумират хранителни продукти, които доставят калций, желязо, магнезий, омега-3, витамини от група В и други полезни витамини, минерали, аминокиселини и ценни вещества, задължително много пресни плодове и зеленчуци. 
 
Хапването на определени продукти може да се съгласува и с определена цел. Например: киселите и леко тръпчиви плодове, лимон, цитруси, ягоди и др. помагат срещу гаденето; зеленчуковата яхния и кофичката кисело мляко за вечеря допринасят за спокоен стомах и лесно заспиване.
 
Много често бременните не понасят горчивия вкус. От друга страна в редки случаи е възможно да се появят неочаквани и необичани вкусови желания. Освен храните, обаче това може да бъде желание за ядене на тебешир, пръст, тютюн. Възникването на подобни усещания при бременната също все още не е изяснено от учените.
 
Разбираемо е „налитането на солено“ през деветте месеца, но все пак трябва да се избягва свръхконсумацията на сол. Отчасти необходимостта й се дължи на увеличения кръвен обем, който е с 10% по-голям. 
 
 
Уринирането, особено в началото на бременността, е често, което също се дължи на увеличения кръвен обем, обработката на повече течности от страна на бъбреците и нарастването на матката.
 
 

2. Бъдещото бебе


 
Към края на седмицата ембрионът е два пъти по-голям в сравнение с предишната и е с дължина около 7-9 мм или той е с размера на боровинка. Ембрионът заема формата на дъга, различава се малка опашка, която ще изчезне през следващите няколко седмици.
 
Оформянето на ръцете и краката продължава – образуват се дланите и пръстите на ръцете, но все още не на стъпалата. На този етап ръцете и краката имат вид повече на перки
 
Заложено е и началото на гениталиите, но все още не може се различи полът на бъдещото дете. 
В развитието на бъбреците се различават три периода. През тази седмица започва втория. Растат още стомах, задстомашна жлеза, апендисит, черва. Поставя се началото на белите дробове – образуват се бронхи. 
 
Бебето има кръвоносни съдове и вени под изключително тънката си кожа. Въобще кръвоносната система става по-сложна. 
 
Черният дроб произвежда червени кръвни клетки – тази функция се изпълнява от този орган до момента, в който се формира и се поеме от костния мозък. 
 
Развиват се и двете полукълба на мозъка. Образуват се лещите на очите, които вече имат своя цвят – носят съответните пигменти – както и зачатъците на клепачите, ноздрите, отверствията на ушите, различава се мястото на устата.
 
 
При ултразвуково изследване с висока яснота се различава плодния сак и биенето на сърцето на ембриона.