Пета седмица на бременността

 

 


1. Бъдещата майка


Все повече се влошава гаденето, което се дължи на повишаването нивата на полови хормони. Оплакванията са предимно сутрин, но позиви за повръщане могат да се наблюдават и по-късно през деня.

Гърдите вече видимо са по-големи, по-тежки са, ареолата около зърното потъмнява.

В този период е важно бъдещата майка да избягва рисковете от токсоплазмоза. Риск за такава се наблюдава при отглеждане на котка. За предпочитане е грижите за нея да се поемат от друг. Желателно е домашният любимец да има определени навици, които да не застрашават чистотата на храната ви. Не е необходимо да се лишавате от него, но съблюдаването на хигиена е необходимо.

Симптомите при токсоплазмоза са подобни на грип. Пораженията обаче върху плода са сериозни. В тази връзка е добре да се измиват добре всички продукти, както и да се избягва консумирането на такива с неустановен произход.
 

 

2. Бъдещото бебе


В края на седмицата плодният сак е с големина от 4-6 милиметра. Със сигурност от 100% той трябва да се види при вагинално ехографско изследване в този срок.

Ембрионът в тази седмица се променя изключително бързо. Продължава да се развива зачатъкът на пъпната връв. Тя обаче ще бъде готова напълно да функционира през 12 гестационна седмица.

Сърцето изглежда като голяма изпъкнатина в тялото, то е започнало да изпомпва кръвта, стабилизира се и циркулацията й. Вероятността да се види сърцето на монитора на ехографа е 86% висока.

През шестата седмица се появяват зачатъците на ръцете и краката. Образуват се бързо нарастващите клетки, примордия, от които се развиват черният дроб, панкреасът, белите дробове и стомахът. Започват да се формират ларинксът, вътрешното ухо, ушите и очите. Поставя се началото на цепката за устата.

 

3. Съвети

 

  • Тъй като периодът е особено критичен за развитието на бебето, препоръчително е да се избягват тютюнопушене, алкохол, прием на лекарства и други вредни фактори.

 

  • Относно гаденето, бъдещата майка може да направи изводи, кои миризми и храни влошават състоянието й. Не бива обаче да се лишава от храна, а напротив да се придържа към редовен режим, който да й осигурява постъпление на разнообразни полезни вещества. При повръщане, за да се избегне обезводняването на организма, трябва да се пие много вода.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Да се закусва сутрин в леглото, за бременната жена не е глезене, а необходимост, която освен, че я зарежда, предотвратява усещането за гадене. Подходящо е хапването на лека, солена храна.

 

  • Полезният хранителен режим, и за майката, и за бебето, включва белтъчини, сложни въглехидрати и много течности. Мазните храни натоварват, а сладките носят „кухи калории“ без да дават градивен материал.

 

  • Често жената в този период се чувства без сили, за което не бива да се упреква за по-малко свършената работа. Почивката сега е необходима, след време ще се почувствате по-жизнена. Ако се налага потърсете помощ за водене на домакинството у дома.

 

  • Кървенето в този период е тревожен сигнал. Ето защо е добре да се направи консултация с акушер-гинеколог. Прегледът е необходим, за да се установи жизнената дейност на ембриона и последващите стъпки. За този период са характерни, така наречените миседи. Възможно е да не достигат полови хормони, което обосновава хормоналната терапия.

 

  • Тревожни симптоми могат да бъдат освен кървенето, отделянето на съсиреци, но и спазмите и болката в корема. Много жени през бременността си кървят и въпреки това раждат здраво бебе. Така че при наличието на подобно оплакване не бива да се мисли веднага за най-лошото, а да се потърси акушер-гинеколог за консултация.

 

Седма гестационна седмица