В предишната част: 3-4 седмица

 

 


Закъснението на менструалния цикъл вече е налице. Дори да става въпрос само за един ден, уринарният тест отчита наличието на бременност. Тестът измерва нивото на хормона човешки хорион гонатропин, който се отделя от бластоцита и ембриона.
Още по време на тази седмица при вагинален ултразвуков преглед с ехограф от висок клас акушер-гинекологът може да регистрира наличието на плоден сак.Бъдещата майка
През петата седмица бременната започва да изпитва нуждае от повече сън. Често се чувства сънена. Вечер си ляга много по-рано от преди. Сънят е полезен за бременната, особено в първия триместър и спомага за доброто й емоционално и физическо самочувствие. Оплаквания като гадене и повръщане са много по-редки при бъдещите майки, които отделят достатъчно време за сън и почивка.
В този период е възможно да се появят оплаквания като крампи, чести позиви по малка нужда. Някои жени се оплакват от главоболие, което е причинено от по-високото ниво хормони, характерно за бременността.
За началото на бременността са типични гаденето, повръщането, бледото лице, въпреки че част от жените не се оплакват от подобни симптоми. Тези оплаквания не следва да будят тревога. В случай, че появата им е прекалено честа през деня, е желателно да се извърши консултация с акушер-гинеколог. Опасно е прекомерното повръщане, тъй като може да доведе до дехидратиране на организма. Лекарят ще прецени дали не е необходимо постъпване в болница за терапия на състоянието – по венозен път се вливат течности, които компенсират обезводняването.
В случай, че жената спре да чувства симптомите на бременността – липсват болките в гърдите, те станат по-отпуснати, или се появи кръвотечение, също своевременно трябва да се потърси акушер-гинекологът.Ембрионът
През тази седмица сърцето на ембриона започва да бие. При трансвагинална ехография в 90% от случаите плодният сак се вижда. При съвременната техника от висок клас, дори в този ранен период, може да се различат главата и опашката на ембриона. Дължината му е между 1,5 – 2,5 мм.
Структурите, от които ще се развиват бъдещите органи, вече са на мястото си. Формират се централната нервна система (мозък и спинална корда). Започва да функционира кръвообращението в ембриона, образуват се фини кръвоносни съдове. Той  черпи кислород от развиващата се плацента. Продължава да се развива и амниотичният сак. Течността, с която е изпълнен, предпазва ембриона и спомага растежа му. Въпреки ранния срок, развиващото се сърце може да се види като точка на монитора на ехографа в предната част на ембриона.
Визуално в този период формата му наподобява скарида с големината на оризово зърно. Главата ясно се отличава от тялото. Тялото е извито под формата на буквата С, чийто долен край се изправя. На това място се маркира началото на централната нервна система.
Ембрионът е свързан с нишка към развиващата се плацента.Бъдещият баща
Необходимо е да се знае, че тези първи седмици на бременността са особено важни и бъдещата майка следва да бъде особено внимателна. На пръв поглед всичко изглежда както преди, но същевременно се налага да се вземат някои мерки, които да изолират евентуални вредни въздействия върху бременността – например да се ограничи нощният живот, се преустанови тютюнопушенето, дори и пасивното, да се вземат мерки срещу настинки и заразяване и др. Специалистите съветват в този период семейната двойка да започне да отделя повече време специално за внимание един към друг, като се споделят чувствата, свързани с промените покрай бременността.


В продължението: шеста гестационна седмица