1. Бъдещата майка

Остават броени дни до термин, а все още сте бременна. Определено вече нямате търпение да приключи дългото пътуване с вашето бебе. Девет месеца не са никак малко време, напоследък тежат и килограмите, вероятно сте недоспала, изпитвате дискомфорт и носталгия по времето, когато сте била по-мобилна.

Имайте още малко търпение. Раждането може да започне всеки момент. Вече трябва да сте наясно с протичането на родилния процес, да сте се подготвили психически за него, осъществен е изборът на акушер-гинеколог и здравно заведение, от друга страна всичко за новия член на семейството е подготвено... Остава ви само да си почивате и събирате сили за това, което ви предстои.

Не мислете, че трябва да родите непременно на термин. Това все пак е ориентировъчна дата. За нормален срок за края на бременността се приема, когато раждането настъпи до две седмици след определения от акушер-гинеколозите термин. В повечето случаи, ако раждането не започне спонтанно, се предприема индуцирането (предизвикването) му седмица – десет дни след термина.

Разминаването в термина и датата на раждане най-често се дължи на различното време, при което настъпва овулацията и съответно, зачеването. Христоматийно се приема, че овулацията настъпва на 14. от първия на последната менструация ден, но дори и при нормално протичащ менструален цикъл, тя се случва в различен от три-четири дни период. Ако менструацията закъснява или периодът при конкретната жена е по-дълъг, то и срокът на раждане се измества логично напред във времето.

Не бива да пренебгреваме и факта, че и бебето има своите особености и темпове на растеж. Тъй като все пак има малък риск за него от преносването – за такова се говори след 42 гестационна седмица! – заради остаряването на плацентата най-вече и невъзможността то да получава адекватно необходимия му кислород и хранителни вещества, състоянието му след термин се следи на 1-2 дни.

През тази 40. гестационна седмица отново се провежда ехографско изследване, при което се прави оценка на жизнеспособността на плода, така нареченият биофизичен профил на плода. Тогава от специалиста се наблюдават движенията на бебето, движенията на мускулите при гръдния кош и диафрагмата, мускулния тонус – например дали свива и отпуска пръстите на ръцете си, преценява се обемът амниотичната течност.

NEWS_MORE_BOX


Прави се така нареченият "нонстрес тест" – мониторинг на сърдечната честота на бебето, при сонограмното изследване или отделно на запис.

Според състоянието на плода и други данни от изследването специалистът преценява дали може да се изчака за спонтанното начало на раждането или трябва да се предприеме неговото индуциране. Показател за това може да бъде индексът на амниотичната течност – по-ниското количество на околоплодни води. Показанията могат да налагат и спешност и предприемане на раждане чрез цезарово сечение – например при данни за страдание на плода, нарушения в неговата сърдечна дейност.

Регистрира се дали е налично и колка е разширението на маточната шийка.

Част от тези последни консултации преди раждането е да се обсъдят и вариантите и поведението, които се налагат да бъдат предприети, ако раждането не наспъти спонтанно в близките дни. Към индуциране се пристъпва между 41 и 42 гестационна седмица.
 


2. Бъдещото бебе

Бебето е с дължина около 50 см и тегло между 3 и 4 ½ кг*. Момченцата обикновено са по-едри от момиченцата - възможно е техните мерки да надвишават посочените при раждането. Ръстът и теглото на бебето са индивидуални и не са съпоставими с другите бебета. Важното в случая е бебето да е доносено и здраво.

Костите на бебето са станали по-твръди. Изключение прави единствено черепа му. Тази особеност е необходима за по-лесното протичане на родилния процес и преминаване на бебето през родилния канал.


* Имайте предвид, че всяка бременност е различна и дори в рамките на нормалното може да ви изненада с различни особености. Същото се отнася и по отношение на детето - неговите особености, ръст и тегло са резултат от влиянието на множество фактори и най-вече наследствеността, която му предавате. В този смисъл нормално е да се очаква по-дребничко бебе при по-нисък ръст на родителите, но дори и това не означава, че то няма да е различно и уникално.