1. Бъдещата майка

През последните една-две седмици от бременността не настъпват особени промени. Въпреки че ви се струва, че сте наедряла, не наддавате на тегло.

Консултациите в родилния дом са веднъж на седмица. Лекарят стриктно проследява и състоянието на маточната шийка. Тя се "подготвя" за раждането. Става по-мека и леко се разширява.  

Добре е вече да „намалите темпото“ и си почивате достатъчно. Отделяйте специално време за себе си и най-близките си, семейството и приятелите.

 


Следете за активността на бебето и сигнализирайте веднага за промените на лекаря си.

 

2. Бъдещото бебе

Бебето е с дължина 45 – 52 см и тегло 3 – 3,600 кг.

Продължава да расте. Трупа повече подкожни мазнини, които ще са му необходими за регулирането на телесната температура след раждането му.

NEWS_MORE_BOX

 

Започва да се образуват нови кожни клетки, които ще изместят старите на повърхността на кожата.

 

 

* Имайте предвид че всяка бременност е различна и дори в рамките на нормалното може да ви изненада с различни особености. Същото се отнася и по отношение на детето - неговите особености, ръст и тегло са резултат от влиянието на множество фактори и най-вече наследствеността, която му предавате. В този смисъл нормално е да се очаква по-дребничко бебе при по-нисък ръст на родителите, но дори и това не означава, че то няма да е различно и уникално.