1. Бъдещата майка

Вероятно вече ви се подуват краката. Това отичане е нормално за края на бременността. Трябва обаче да се опитате да го разграничавате от едно друго състояние, което е рисково.

Не бива да се безпокоите, когато отоците намаляват след почивка, особено след нощен сън. Ако краката и глезените ви обаче се подуят изведнъж много и отокът не спадне на следващия ден или/и едновременно с това наблюдавате същия процес на ръцете и лицето, непременно веднага се свържете с акушер-гинеколога си. Това отичане на тялото може да е признак за прееклампсия. Тя обикновено се появява от втората половина на бременността. Друг отличителен белег на състоянието е повишеното кръвно налягане. (Тъй като преекслампсията е патологично състояние, за нея повече подробности очаквайте в следващ материал.)

С акушер-гинеколога би трябвало вече да се уточните за подробностите около приемането ви за предстоящото раждане, включително по кое време с кого може да се свържете, за да информирате за началото му.

NEWS_MORE_BOX


Добре е да знаете от него доколко можете да отлагате тръгването за родилния дом. Признак, че родилният процес започва да напредва е, когато контракциите станат регулярни и се появяват на приблизително еднакъв интервал от време. Изтичането на околоплодните води налага отправянето ви към здравното заведение без отлагане, само след освежаващ бърз душ.

Освен на необичайното отичане на тялото, е добре да обръщате внимание и на честотата на движения на бебето. Ако имате съмнения, че то не е така активно, както през последните дни, се свържете и обсъдете това с лекаря си.

До края на раждането всяка седмица се провеждат записи на сърдечните тонове на бебето. По преценка на лекаря при визитите в родилния дом се извършват и консултации и някои изследвания по проследяване на вашето и състоянието на плода.2. Бъдещото бебе

Данните за ръста и теглото на бебетата варират много през последните няколко седмици от бременността. Те зависят от много фактори и най-вече от наследствеността. Най-вероятно дължината на бебето е между 43 и 50 см, теглото – 2,800 – 3,500 кг.

Почти всички органи вече са напълно зрели и функционират в пълен капацитет, с изключение на мозъка и белия дроб, които продължават да се развиват, но все пак развитието им е на етап да функционират без проблем извънутробно. Те ще разгръщат капацитета си още и през следващите години.