1. Бъдещата майка

Ако следите нарастването на матката и теглото, ще забележите, че има съвсем малка или никаква промяна в сантиметъра и кантара. За последния месец от бременността е характерно по-малко наддаване на тегло спрямо предходните.

В този период се наблюдава намаляване на околоплодната течност и зачестяване на подготвителните контракции. Тялото все повече се настройва за предстоящото раждане – маточната шийка започва да се разширява леко. Възможно е скоро да изпадне „слузестата запушалка“ – натрупаният секрет, който един вид запечатва цервикалния канал. Ролята й досега е защитна – възпрепятства навлизането на микроорганизми от влагалището към матката и плодния сак и инфектиране на бебето. Изпадането й е признак, по който може да се разбере, че раждането наближава, че контракциите, макар и подготвителни, оказват влияние на маточната шийка и процесът на разширяването й е започнал. Този процес не се усеща от бременната, но настъпилото постепенно разширение от около 1 см създава условия за „изхлузване“ на желеподобния цервикален секрет.

Раждането предстои съвсем скоро. То може да започне реално след часове, няколки дни или седмици след изпадането на „тапата“.
 

2. Няколко съвети


Багажът ви за родилния дом би трябвало вече да е подготвен. Училището за бъдещи родители е приключило, както и е финиширало подготвянето на необходимите медицински документи, консултации и изследвания за постъпването в него. Остават последни дни, в които можете да свършите други свои задължения във връзка с грижите за бебето и въобще.

NEWS_MORE_BOX


Трябва да сте сигурни за времето, което е необходимо за придвижване до родилния дом, за да не се притеснявате излишно и да сте добре организирани в Деня. Помислете и как да бъде осъществено почистването на дома за посрещането на новия член на семейството и осигурена прехраната за семейството, докато сте в родилния дом и поне за първите една – две седмици след изписването ви. Имайте предвид, че колкото и да сте подготвени и дисциплинирани, да имате натрупан опит, други деца, през първите дни у дома след раждането цари „пълен хаос“. И не забравяйте да си почивате. Сили тепърва ще са ви нужни...
 

3. Бъдещото бебе

И докато вие тръпнете в очакване кога ще започне раждането и по последните приготовления по появата на бебето, то продължава да расте. Вероятно вече е около 45 см дълго и тежи между 2,700 – 3,200 кг.

След края на тази седмица бебето може да се смята за напълно доносено и готово да се срещне със света, който го очаква.

В случай, че е от малкото, които не са се обърнали и заели главично предлежание, е добре да обсъдите разумните варианти за родоразрешение при вас с акушер-гинеколога. Съществуват и някои техники, включително и от медицинската практика и други, които можете да изпълните сама, за провокиране и подпомагане на обръщането му. Бебето може да се роди по естествен път и при седалищно предлежание.