1. Бъдещата майка

Вероятно вече се чувствате изморена от бременността и нямате търпение да наближи краят й. Остават още само 4 седмици до термин, налага се още малко търпение. Бебето продължава да наддава на тегло, коремът изглежда огромен и тежък, придвиждането е изморително, натоварени са ставите и гърбът. Дискомфортът обаче бързо минава при редуване на почивка и активна дейност на кратко време.

Все по-често изпитвате подготвителни контракции. Понякога те дават началото на раждането, друг път създават фалшиво усещане за него. При преглед акушер-гинекологът бързо може да разреши подобни терзания – ефективните контрации водят до разширение на маточната шийка.

До този срок бебето би трябвало да е заело главично предлежание. Малък процент от бебетата остават в седалищно. Въпреки че има шансове то да се обърне, желателно е да обсъдите с лекаря си поведението, което се предприема в такива случаи. Информирайте се директно от него за протичането на раждането по естествен път и чрез цезарово сечение.
 
При редовните прегледи за проследяване на бременността се взима вагинален секрет за микробиологично изследване. В случай, че се открият патогеннни организми сега е последният срок, в който да се предприемат мерки срещу тях, така че те да не навредят на бебето при преминаването му през родилния канал.

NEWS_MORE_BOX


Добре е вече да подготвите багажа си за родилния дом – документи, бельо, кърпи, джапанки, нощници, чорапи, жилетка, тоалетни принадлежности, дамски превръзки, памперси, телефон и зарядно, носни и влажни кърпички, бутилка минерална вода и др.

Време е да приготвите или се ориентирате за правилния избор на бебешки дрешки за изписване и столче за автомобил, подходящо и за новороденото, с което да се приберете у дома от здравното заведение.

В случай, че все още не сте си осигурили сутиен за кърмачки, добре е да потърсите удобен за вас модел. Дискомфортът, който се изпитва от страна на бюста по време на сън до известна степен може да се облекчи с преспиването с този сутиен – той придържа без да стяга гърдите и гръдния кош.
 


2. Бъдещото бебе

Дължината му е около 44 – 48 см, теглото – 2,600 – 3,000 кг.

Ланугото – фините косъмчета, които покриват кожата на бебето – започва да изчезва. Същото се отнася и за верникса – плътна мастна субстанция, която покрива и защитава кожата му от действието на амниотичната течност.

Най-късно през тази или следващата седмица бебето се обръща с главата към родилния канал. Редки са изключенията, при които то остава в седалищно положение.