1. Бъдещата майка

Дъното на матката изпъква на разстояние около 14 см над пъпа. При всяка жена и при всяка бременност темпът на растеж на матката е различен. Това, което е от значение през този период е, че нейната големина непрекъснато расте и този процес се забелязва дори от непрофесионалното око.

 


*
Възможно е пъпът вече да изпъква или най-малкото да се е изгладил. При някои жени тази зона става изключително чувствителна, което налага покриването й с мека материя за предпазване от търкане с облеклото.

 

*
Количеството на околоплодната течност е най-голямо между 34 и 36 гестационна седмица, след което то започва бавно да намалява, за да се освободи повече пространство и свобода за движение на бебето. Не случайто, бъдещата майка от този период започва да усеща неговите ритничета много по-отчетливо, което не се дължи единствено на ръста и силата му. Тази течност се абсорбира от организма на бременната.

 

*
45 дни преди термин се оформя документацията от проследяващия бременността лекар, която трябва да се предаде на здравното заведение, избрано за раждането. Задължително се провежда пакет изследвания и консултации, за да може водещият раждането екип да се запознае със състоянието на бременната и плода, води адекватно родилния процес и взима правилните решения за случая. Предприемат се кръвни изследвания (пълна кръвна картина), както и ехографско изследване за състоянието на плода, плацентата, количество на амниотичната течност; доплерово изследване и запис на сърдечните тонове; консултации с кардиолог и анестезиолог. Към документацията се прилагат данни от проведени изследвания през бременността и подробна анамнеза.

NEWS_MORE_BOX


Препоръчително е, ако досега това не е направено, бременната да се ориентира за избор на обезболяване на раждането и на допълнителни услуги в здравното заведение като избор на екип, раждане във вана и др.

Ако има медицински показания за родоразрешение чрез цезарово сечение, от полза за нея е да се запознае с процедурите по операцията, подготовката и особеностите след нея.
 

2. Бъдещото бебе

Дължината на бебето е около 45 см, теглото – 2,300 кг.

Бебето продължава да натрупва подкожни мазнини. Те са важни, тъй като ще подпомагат организма да регулира температурата си при топлообмена с околната среда след раждането.

Продължава да се развива централната нервна система. Белият дроб вече е готов да функционира.

 

От тази седмица реално бебето има добри шансове да оцелее при преждевременно раждане. Най-благоприятният срок за проявата му на бял свят обаче е между 38 и 40 гестационна седмица, така че имайте още малко търпение...