*
Епизиотомията представлява малка оперативна интервенция, която се извършва с местна упокойка. Тя е един вид разрез при меките тъкани при входа на влагалището, който улеснява раждането на бебето. Епизиотомията се предприема само, ако действително се налага, за да предотврати много по-травмиращите разкъсвания, които биха се получили от съпротивлението на тъканите при по-тесния отвор при преминаването на бебето и напъните за изгонването му.


Епизиотомията може да се извърши както от акушер-гинеколога, така и от акушерката, ако тя има такава допълнителна квалификация.
 

2. Бъдещото бебе


Дължината на бебето е към 42 см, теглото – около 2 – 2 ¼ кг. Не бива да забравяме обаче, че ръстът на бъдещото бебе зависи и от наследствените черти, които му предавате като родители. Темповете на растеж са много индивидуални.

NEWS_MORE_BOX


Кожата започва да придобива по-бял цвят, въпреки че дори при раждането може да ни изглежда червеникава. Образували са се повече подкожни мазнини, така че е по-опъната. Костите му стават по-твърди, с изключение на черепа, което ще позволи по-лекото и безболезнено преминаване на бебето по родилния канал.