1. Бъдещата майка


Дъното на матката се е издигнало 12 см над пъпа. Нормално е до този момент да сте наддали 10 – 12 кг.
 

*


През тези оставащи броени седмици до термин може да се случва неволно изпускане на урина. Обезпокоени жените често взимат това за изтичане на околоплодна течност. Рядкост е обаче това да се случи по-рано от предполагаемата дата на раждане, когато показва проблем - среща се при една от десет бъдещи майки. 

Ако спукването на околоплодния мехур и изтичането на околоплодни течности се случи около термин, това се приема за признак за започване на родилна дейност.

При колебания за характера на отделената течност е желателно да се направи консултация с проследяващия бременността специалист. Той лесно би могъл да установи дали течността е урина или околоплодна, чрез наблюдение, лабораторен анализ или ехографско изследване.

За разлика от урината околоплодната течност не отделя типичната позната миризма. Различава се и цветът й, той е прозрачен, възможно леко розовеещ, но не и жълтеникав. Най-съществената отличителна черта при отделянето на околоплодна течност е, че изтичането й не може да се спре, докато при уринирането се упражнява мускулен контрол.

Има случаи, в които изтичането на околоплодна течност е съвсем слабо. При налична инфекция тя може да промени цвета си на зеленикав и да притежава неприятен мирис. Тези белези също могат да се отчетат по-скоро от лекаря отколкото от бременната.

При спукнане на околоплодния мехур по-честа е практиката да се индуцира раждането (за тези случаи, при които не се отчитат регулярни контракции), тъй като рискът от развитие на инфекция към плода е твърде голям. При тази вероятност лекарят представя поведението, което се налага да се изпълни от медицинска гледна точка.

По същата причина, докато не се уверите от какъв характер е притеснителното неясно изтичане на течност от вагината, избягвайте сексуалните контакти, както и прилагането на тампони. Най-доброто абсорбиращо средство в случая е по-дебелата дамска превръзка.

NEWS_MORE_BOX



*
Някои двойки се двоумят дали сексът в този срок на бременността не крие риск за бебето. По принцип няма основание да се смята, че сексът е вреден през деветте месеца на износване на плода. Ако съществува подобен риск, то той е известен и на двамата предварително – имало е усложнения по време на бременността – или проследяващият лекар изрично обръща внимание на този факт. При съмнение разговорът със специалиста може само да е от полза.

 

Сексът не крие риск за бременността, когато тя протича нормално, независимо от срока й. Той само е по-трудно осъществим и по-малко удовлетворяващ, заради нарастваща матка и дискомфорт. Към термин сексът може да отключи началото на раждането и често се използва като естествено средство за предизвикването му след термин.

*
От полза за вас е да се придържате към извършването на упражнения за укрепване на мускулите в долната половина на тялото. Тонизирането им ви подготвя за предстоящото изпитание по време на раждането и по-точно периода на изгонване на плода, когато за отделянето на бебето от родилния канал се изисква активното участие на жената. Подобна подготовка скъсява значително продължителността на раждането и предпазва от излишни разкъсвания, както и от предприемане на епизиотомия.