1. Бъдещата майка

Вероятно сте наддали между 8 и 11 килограма. Дъното на матката се намира на 10 см над нивото на пъпа.

За тази седмица, както и предишната, са характерни някои специфични оплаквания. Те обикновено са различни от тези в първото тримесечие. Симптомите на бременността, които не би следвало да безпокоят, но налагат мерки за облекчаването им и подобряването на комфорта са: крампи в краката, безсъние, запек и хемороиди. (За крампите и безсънието информация можете да намерите в 28 гестационна седмица в серията публикации на Puls.bg проследяване на бременността по седмици - "Календар на бременността".)
 

1.3. Констипация


Запекът е особено характерено оплакване в края на бременността. Среща се поне при половината от бъдещите майки в този период. Освен затруднена дефекация, с отделяне на твърди изпражнения, са налични болки и силен дискомфорт в корема.

Констипацията през бременността се дължи основно на няколко причини, част от които са породени от самото износване на плода. По принцип, запек се развива при бедно на фибри меню и нисък прием на вода и течности, което налага корекции на хранителния режим. От друга страна влияние оказва емоционалното състояние на бъдещата майка, свързано с бъдещия член на семейството и натискът на нарастващата матка върху червата.

Запек през бременността развиват дори жени, които не са страдали преди от такъв. До голяма степен за него са виновни и по-високите нива на женски полови хормони, които „отпускат“ мускулите. Това е и причина за намалената перисталтика червата.

Констипация се развива и в случай, че се взима желязо или комбинирани витамини и минерали с желязо.

Мерките, които могат да се вземат срещу запека, дали като предотвратяващи го или като част от терапията му, са:

 

NEWS_MORE_BOX
  • Да се консумират достатъчно фибри, необходимото количество е 30 г на ден. Те могат да се набавят от консумацията на плодове, зеленчуци, зърнени закуски тип овесени ядки, пълнозърнест хляб, сини сливи и трици.

 

  • Необходимо е да се пият много течности, между 2,5 – 3 л дневно, тъй като нуждите на бременната са повишени. Когато потенето е силно, климатът влажен и топъл, потребностите на организма нарастват. По-уселеният двигателен режим също налага допълнителен прием.

 

  • Съставете си програма, с помощта на която ще поддържате умерено ниво на физическа дейност. Ходене, плуване или други леки и подходящи упражнения действат стимулиращо и на перисталтиката на червата. Минимумът време за спортни занимания при бременност е три пъти седмично по половин час.

 

  • Когато тези мерки не помогнат, може да се прибегне до безобидни фармацевтични средства, които задействат перисталтиката по естествен механизъм. Има специално разработени подобни средства за бременни, както и подходящи продукти от екстракти на растения. Обикновено са под формата на сироп или свещички за ректално приложение. Препоръчително е все пак подходящият продукт да се предпише от следящия бременността специалист.

 

  • Внимание! По време на бременността не е препоръчително да се взимат лаксативни средства, тъй като крият риск от дехидратиране на организма. Същото се отнася за приложението на минерални масла, които влияят на пълноценното усвояване на полезните вещества от храната, а това от своя страна би навредило на развиващия се организъм на бебето.

 

  • Ако се налага прием на желязо, за да се намали рискът от констипация, е желателно изписаната доза да се взима разделена няколко пъти на ден, вместо да се погълне наведнъж.

 

2. Бъдещото бебе

Бебето вече е дълго към 37 см. Теглото му е около 1250 г.

От тази седмица мозъкът навлиза в етап на ускорено развитие. Продължават да се доизграждат мускулите и белите дробове.

В този период за здравето на бъдето дете е от съществено значение бременната жена да приема с храната си достатъчно белтъчини, калций, желязо, витамин С и фолиева киселина.