1. Бъдещата майка

Матката нараства с всяка изминала седмица. В момента е на ниво около 9 см над пъпа.

Наддали сте най-вероятно между 7 – 10 кг.

С навлизането в третото тримесечие симптомите на бременността се променят. Сега е периодът на крампите в краката, безсънието, запека и хемороидите.
 

1.1. Мускулните крампи


Половината от бъдещите майки се оплакват от мускулни крампи през последния триместър. Те обикновено се появяват вечерно време. Възможно е да се усещат и през нощта.

Дължат се на добавените килограми и промените в кръвообращението. Освен това нарастващата матка упражнява натиск върху някои нерви и кръвоносни съдове към долните крайници.

За да се намалят, засилете двигателната активност. Пробвайте да извършвате разтягащи упражнения, които да включват най-вече прасците. Редовно вдигайте краката нависоко и ако лекарят се съгласи носете специализирани чорапи срещу отичане. От полза е масажът на краката и затоплянето им.

Специалистът може да включи в предписанията си и прием на магнезий.
 

1.2. Безсънието

Колко различни са началото и краят на бременността, нали? Докато през първите месеци с усилия се поддържате будни и си лягате изненадващо рано, през последните не можете да затворите очи, дори и когато се радвате на спокойствие...

Инсомнията засяга твърде висок процент от бременните жени – към 80%. Не само за това се смята за обичайно явление за периода. Бъдещите майки се оплакват от трудно заспиване, лек сън с лесно пробуждане, сън, от който не си отпочиват.

NEWS_MORE_BOX

 

Причините са лесно обясними и разбираеми. В този период матката е наедряла до толкова, че коренно е променила силуета на фигурата. Тежестта на корема през деня рефлектира върху опорно-двигателната система като цяло. Появяват се неприятни болки в гърба от натоварването, заради които понякога отпускането е трудно. Бременната вече трудно намира удобна позиция, която да заеме при каквото и да било положение – право, седнало, легнало. Това включително отнема от възможността да се даде заслуженият релакс на тялото през нощта. Тя по-често сънува, като е по-вероятно съновиденията да са кошмарни и стряскащи. Не бива да се подминават и емоциите, свързани с появата на бебето и предстоящите нови отговорности. Възможно е бъдещата майка да изпитва известна тревожност. На състоянието й влияе и постоянно изменящият се хормонален фон.

 

Освен това бъдещата майка става по няколко пъти на нощ заради по-честото уриниране, а вечер преди лягане я мъчат киселини, от които не може да заспи.

Какво може да помогне в случая? Изпитаните рецепти – масаж, топла баня преди лягане, благоприятна температура в спалното помещение, приятна отпускаща музика. От полза са и техниките за релаксация и, не забравяйте, колкото повече се движите през деня, толко по-лесно ще заспите вечер и сънят ви ще е по-пълноценен.

Спете, ако ви се приспи и имате възможност, през деня. Хубавото четиво, както и чашата топло мляко също могат да подействат.
 

2. Бъдещото бебе

Бебето е дълго към 37 см и тежи към 1,200 кг. Навлизате в периода на бързото му наддаване, така че не бързайте със заключенията.

Това е времето на ускорено развитие на мозъка и усложняването му като орган. Нараства самата мозъчна тъкан, формират се гънки и зони.

Относно външния вид на бебето – косата му става все по-дълга, оформени са вежди и мигли.

То вече е с малко по-опъната кожа – натрупало е подкожни мазнини – и прилича все повече на малкото човече, което ще срещнете при раждането.