1. За бъдещата майка

Бебето става все по-активно и започвате вече вие и то да се възприемате като едно цяло. Понякога движенията са му силно осезаеми, като ритничета, а друг път наподобяват на танцуване. Пускайте си музика, това ще създава настроение и на двамата. Има изследвания, които показват, че още неродените бебета обожават Моцарт. Не е рано да започнете да комуникирате с мъничето си. То е чувствително на допир и говор, усеща положителната настройка и обратното стреса. Може да се каже, че още от сега се нуждае от мъничко специално внимание за него. Връзката майка – дете се залага от сега, не я пренебрегвайте, а и това са едни от най-скъпите моменти от бременността и появата на новия член на семейството.

Движенията на бебето са важен показател за състоянието му, но още е твърде рано да се дават норми, по които бъдещата майка да ги преценява и сигнализира за това на следящия бременността акушер-гинеколог. Двадесет и седма гестационна седмица е първата от последното тримесечие. Движенията ще се разглеждат като важен показател след месец-два. Въпреки това, ако имате някакви съмнения, е по-добре да се консултирате с лекаря си.

 


*
Остава ви съвсем малко време да се подготвите за раждането и първите грижи за бебето. Това е може би последният срок да се запишете на училище за родители и получите компетентна информация от медицински лица за случващото се по време на родилния процес и някои особености на детския организъм. Подобни училища се организират към родилните домове, които включват и запознаване с клиничната обстановка и услугите, които предоставят. Има и свободно организирани, като препоръчваме да се изберат посещения на такива занятия, които се водят от хора, получили съответната професионална подготовка и ценз. До 37 гестационна седмица би следвало да сте добре запозната с етапите на раждането и практически да сте готова за постъпване в родилния дом и за активната си роля по време на раждането.

 

*
Какво още е важно да подготвите? Съвременните правила за улично движение категорично изискват малките деца, включително и новородените, да се предвижват в автомобил в специално предназначено за тях столче. Такова ще ви трябва непосредствено след изписването от родилния дом. Производителите на детски артикули предлагат за тази възраст най-вече бебешки кошници, които се монтират на седалка в посока обратна на движението и се обезопасяват със защитните колани на моторното превозно средство.

Предлагат се и столчета за кола, които комбинират няколко възрастови групи, от новородено до 18 месеца.

Друг вариант за транспорт на новороденото и бебето до 6-месечна възраст са кошовете към закритите бебешки колички, които се отделят и дават възможност за обезопасяване на задната седалка. При тях има и обезопасителен колан специално за бебето.

Внимателно преценете, кой вариант и модел ще предпочетете, без да се ръководите от цената. Сигурността на бъдещето ви дете в случая е по-важна. Интересувайте се за производителя. Столчето или кошът непременно трябва да имат сертификат за качество. По-подробна информация за необходимите качества на този важен артикул можете да намерите в отделен материал в Puls.bg.

Добре е и да съберете мнения за модели и марки от млади родители.

NEWS_MORE_BOX


При избора на столче трябва да се съобразите и с възможностите за монтиране конкретно за вашия автомобил.

 

*

Бременността става все по-тежка в буквален смисъл. Бързите движения стават невъзможни, а и нежелателни, както въобще и физическото и емоционално натоварване. Заради променящия се център на тежестта от нарастването на плода и матката, да се поддържа баланс понякога е трудна задача. Ето защо някои обичайни дейности е желателно да не се извършват от бременната, например качването на високо, на стълба, стол, с цел забърсване на прах по високите етажерки, например.

Почистването на дома със силни препарати също е редно да се избягва, особено на помещения като баня и тоалетна. Нека за хигиенизирането им да се погрижи някой друг член от домакинството като се използват по-екологични препарати. Все пак това е от значение за здравето на бебето.
 

2. Бъдещото бебе

Дължината му е към 35 см, теглото – около 1130 г.
 

Бебето отваря и затваря клепачи. При него също се различават периоди на сън и бодърстване, които нямат нищо общо с тези на майката.
 

То хълца и е много вероятно да усещате някакви вибрации от това. Нормално е и е свързано с узряването на белия дроб, процес, който продължава до края на бременността.