1. Бъдещата майка

 

Дъното на матката е приблизително на ниво около 5 см над пъпа. От тук нататък коремът ви ще нараства с малко над сантиметър на седмица.
За този срок на бременността би трябвало да сте наддала между 7 – 10 килограма, при условие, че се храните здравословно и балансирано.

Възможно е да започнат да се появяват подготвителни контракции или така наречените контракции на Бракстон-Хикс. За разлика от контракциите при раждането, те са единични и не така силни. Могат да продължат от половин до 2 минути. Усещат се като временно стягане на матката, не са болезнени.  Представляват един вид „контрола” на матката за предстоящата й контрахилна дейност и тонизират мускулната тъкан. Имат отношение и за подобряване на кръвотока към матката.

Не водят до разширение на маточната шийка, макар че се смята, че могат да я направят по-мека, тоест подготвят я за разширението й по предстоящото раждане. По-чести са с наближаване на термина.

Контрактциите на Бракстон-Хикс могат да се появят при физическа дейност, секс, по-висока активност на бебето, пълен пикочен мехур и обезводняване. Затова, при положение, че появата им не се дължи на движение, е препоръчително да се погрижите за набавянето на повече течности.

При положение, че сте с отрицателен резус фактор и има налична кръвногрупова несъвместимост с биологичния баща по резус фактор, тоест той е с положителен, до 28 гестационна седмица следва да се проведе изследване за алоеритроантитела. Това е второто по ред такова изследване при жени с необременнена акушерска анамнеза. Първото се провежда между 17-20 гестационна седмица. При жени с обременена акушерска анамнеза и антитела при предишна бременност изследването се прави още през 9-12 гестационна седмица. Налага се, тъй като детето също може да е с противоположен на майчиния резус фактор на кръвта.

В случай, че се открият антитела се провежда имуноглобулинова терапия по време на бременността или 48 часа след раждането, с която се цели предотвратяване на евентуални бъдещи проблеми при следваща бременност.
 


2. Бъдещото бебе

Бебето е дълго към 34 см и тежи към 910 г.

NEWS_MORE_BOX


В този период се развиват нервите, отговорни за слуха му, ето защо е възможно да реагира повече на шумове и звуци.


Бебето започва да отваря очи. Все още обаче ирисите не са наситени с пигмент. Това предстои да се случи в следващите два месеца. Цветът им ще стане ясен за вас едва 6 месеца след раждането.


Продължава да се развива белият дроб. Ако бебето е момченце, започва спускането на тестисите към скротума.


Възможно е бебето да стане по-активно, сякаш вече настоява да си комуникира с вас. Ясно се различават периоди на сън и бодърстване при него.