1. Бъдещата майка
 

В този срок на бременността матката е с големина на футболна топка. Половината от нея е в корема, а другата „изскача” над пъпа.

Бъдещата майка започва да се оплаква от хемороиди. За съжаление, бременността е свързана с дискомфорт в тази област на тялото. Повече от половината от жените през 9-те месеца се оплакват от отичане и разширени вени в ректума. Хемороидите се получават и се развиват не само заради „нередовния стомах”, променения хормонален фон, но и заради нарастващата тежест на матката и увелечения кръвоток в областта.

Наличието на хемороиди не носи опасност за бременността, но създава силен дискомфрот и понякога болезненост. Съветът на специалистите е, за да се намалят оплакванията, да се спазва регулярен режим на хранене и да се консумират продукти, които да подпомагат перисталтиката и внасят баланс в режима – пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, въобще продукти с фибри, повече течности.

Препоръчват се и упражнения за укрепване мускулите на перинеума, които ще са от изключителна полза и при раждането.

Добре е и да се обръща повече внимание на денталната хигиена. Почистването на устната кухина с паста и конец за зъби два пъти на ден е задължително и предотвратява възникването на гингивит – възпаление на венците. Оставено нетретирано кървенето на венците може да доведе до пародонтоза (пародонтит), заболяване което е свързано с повишен риск от преждевременно раждане и усложнения на бременността като прееклампсия.
 

2. Бъдещото бебе


Бебето е с дължина около 33 см и тегло 680 – 800 грама.


Организмът му е започнал да натрупва подкожни мазнини, при което кожата му придобива все по-опънат вид. Вече е ясен цветът на косата му и дали тя е права или чуплива, въпреки че ще се промени след раждането.

NEWS_MORE_BOX


Ръцете му в момента имат напълно завършен вид.

Развити са и нервните окончания, за това бебето чувства допира и може да реагира на него. Комуникирайте чрез докосвания, ръцете на мама или татко на корема, когато е будно, предизвикват вълнение у него и е много вероятно то да отговори с ритниче или разместване.

Формират се капилярите, което придава на кожата му вече розовеещ вид. Малките му ноздри, които до сега са били затворени, образуват отвори. Гласните му струни са готови да издават звук.

Продължават да се развиват и кръвоносните съдове в белите дробове.