1. Бъдещата майка

Височината на матката изпъква с около 5 см над пъпа. Кожата на корема и гърдите ви се опъва сериозно. Възможно е да се появяват първите стрии. Налагат се грижи за предотвратяването им. Освен това тя сърби и е суха, със сигурност се нуждае от подхранване и хидратиране. Маслото за бременни може да е по-добър вариант за третиране на кожата от крема. Преценете според собствените си усещания. Може да комбинирате и използването на специален крем срещу стрии и овлажняваш лосион за тяло. За предпочитане е да се насочите към специализираните марки, за да избегнете натоварването с излишни химикали, съдържащи се поначало в козметиката.

Възможно е ноктите и косата ви също да се нуждаят от подхранване. Ноктите са склонни към нацепване, косата – към изсушаване. Някои жени се оплакват и от сухота в очите. Вземете необходимите мерки за красотата, за очите могат да се от полза изкуствените сълзи. Непременно приемайте по минимум 2 л вода на ден и се старайте храната ви да е богата на витамини.

В случай, че страдате от киселини решение на проблема може да бъде намаляване на количеството приемана храна наведнъж и по-голям времеви диапазон между ядене и лягане. Хранете се по-често с по-малки количества.

От този срок започва проследяване за риск от гестационен диабет при бременните. Освен обикновеното изследване на кръвна захар, специалистът може да назначи и други.

Гестационният диабет е нарушение на обмяната на въглехидратите, което се появява през и е провокирано от самата бременност. Тогава организмът не успява да компенсира потребностите си от преобразуване на захарта в енергия и да поддържа баланс на съдържанието й в кръвта, подаването й към клетките и синтеза на инсулин. Развитието му се предразполога и от хормоните, които се излъчват от плацентата и по принцип влияят на инсулиновата чувствителност на организма.

Най-често се проявява от втория триместър. Рискът от гестационен диабет е по-висок при жените с фамилна анамнеза за диабет, прекаран гестационен диабет при предишна бременност, както и при наднормено тегло и някои заболявания като поликистозни яйчници и вече установени метаболитни нарушения. Препоръчително е жените с по-трудно забременяване и обременена анамнеза също да имат предвид този риск и да следят стойностите на кръвната си захар.

Около 9% от бъдещи майки развиват това нарушение, като числото за България е по-високо – 14%. Гестационният диабет изчезва след раждането, но при тези жени рискът от развитието на това заболяване остава. Според проучвания при половината случаи се поставя диагноза диабет в срок до 30 години.

Гестационният диабет поставя бременността в друга категория, тя следва да се разглежда като рискова и да се проследява по-стриктно от специалист акушер-гинеколог и ендокринолог. Състоянието крие риск от усложнения като прееклампсия и еклампсия. Затова бъдете нащрек за покачващи се стойности на артериалното налягане и отоци на краката и тялото, които не преминават след нощната почивка.

NEWS_MORE_BOX


Гестационният диабет е свързан и със силно наддаване на тегло и натрупване на мазнини. Оказва влияние и на плода. Обикновено бебетата са едри. Заради натрупването на допълнителни килограми и риска от трудно раждане, в тези случаи се предприема планиране на родоразрешение чрез цезарово сечение.

За поставянето на диагнозата е необходимо провеждането на по-специфичен тест, традиционното изследване не е достатъчно информативно. Оралният глюкозо-толерансен тест – ОГТТ се извършва обикновено между 24 и 28 гестационна седмица по препоръка на следящия бременността лекар, дори и при съмнения без показателите на обикновеното изследване на кръвна захар да е извън нормата.

Тестът се провежда на няколко етапа: първото взимане на кръв е сутрин на гладно, след което се прави обременяване с глюкоза – приемат се 100 г глюкоза на прах, разтворени във вода - като отново се взима кръв за измерване стойностите на захарта в нея след 1 и 2 часа. От получената крива и показатели ендокринологът вече може да съди за наличието на метаболитно нарушение на въглехидратите.

Повишената кръвна захар и прекомерното наддаване през бременността сами по себе си налагат промяна в хранителния режим, което, особено в случай на гестационен диабет, изисква силно ограничаване на количеството консумирани въглехидрати и превес на сложните пред простите останали в хранителния режим. Според показанията ендокринологът може да предпише и съответстваща медикаментозна терапия.  

Симптоми на гестационнен диабет включват: необичайно честа жажда, често уриниране, гадене, повръщане, наличие на захар в урината.
 


2. Бъдещото бебе

Бебето е дълго близо 32 см и тежи към 650 – 700 г.  

Продължава да се развива и усложнява устройството на белия дроб. Образуват се специални епителни клетки, които отделят сърфактант. Той е необходим за регулиране на напрежението между въздуха и капилярния воден слой в алвеолите. Проблемите, свързани с дишането при преждевременно родените, са свързани с недоузряването на тези клетки и липсата на този липопротеин.

Развиват се и вкусовите рецептори. Наблюдава се и ускорено нарастване на мозъка.