1. Бъдещата майка

Височината на матката се разполага някъде към 4 см над пъпа. От началото на бременността сте наддали към 5 ½ – 7 кг. Наддаването на тегло и големината на корема са строго индивидуални за всяка жена. Разлики се откриват дори при бременностите на една и съща жена.

Наддаването на килограми обаче следва да става в разумни граници, за да не се навреди на здравето на бъдещата майка, плода и протичането на бременността. В норма е наддаването приблизително на 1- 1,350 кг на месец през второто тримесечие.

Тъй като матката в момента се разполага над пикочния мехур са възможни чести позиви за уриниране и дори изпускане. „Стискането“ при бременните жени е трудно и почти невъзможно, така че не правете опити да се въздържате, а подбирайте маршрути и места, осигуряващи ви нормален комфорт.

Добре е да обръщате внимание на изпусната течност на бельото. Урината може да се различи по познатата обичайна миризма, докато амниотичната течност е без аромат, тя е прозрачна, може с лек розовееш нюанс. Отделянето й не може да се контролира. Ако забележите подобно „изпускане“, непременно се свържете с акушер-гинеколога си и посетете болница за преглед.

Създайте си навика да пиете много течности, особено вода. Полезните са и пресните плодови и зеленчукови сокове, както и билковите чайове, млечни напитки.

Не са препоръчителни за бременността кафето и черният чай, заради диуретичното им действие и вероятността да дехидратират организма. Безалкохолните и другите подсладени напитки също не са подходящи заради захарта и вредните съставки, които съдържат, като оцветители, подсладители, аромати и др.

NEWS_MORE_BOX


Ако цветът на урината ви стане по-тъмен от този на разредена лимонада, значи че организмът ви изпитва недостиг на течности и е препоръчително да повишите приема им.

Приемът на достатъчно течности и поддържането на организма хидратиран ще предотврати възникването на главоболие, уринарни инфекции, отичане и спазми на матката.2. Бъдещето бебе

Бебето е с тегло около половин килограм и дължина – 29 см. Оттук нататък то буквално ще расте с часове. Непрекъснато наддава на тегло,  растат костите, мускулите и вътрешните му органи. Ланугото, което покрива кожата му, потъмнява.

Вече по-осезаемо се усещат движенията му. Бебето е активно и не спи повече часове през денонощието. Задълбочават се сукателните му умения.
 

3. Други практични съвети:

Не е рано да започнете да уреждате продължителното отсъствие от работа във връзка с раждането и отглеждането на детето. До кога ще работите – до термин, 45 дни преди него или до 7-ия месец е по-скоро ваш избор.

 

Нашето законодателство осигурява 410 дни отпуск за бременност и раждане. 135 дни се ползват като болнични, като 45 дни са разпределени преди термин, останалите след него. Другите 275 календарни дни са отредени за отглеждане на малкото дете с изплащане на обезщетение в размер на 90% от месечното й възнаграждение по ведомост от НОИ.

 

Майката има право на платен отпуск за гледане на дете до навършването му на 2 години. След навършване на 1 година получава сума от 240 лева месечно. Затова обаче е необходимо да има непрекъснат осигурителен стаж не по-малък от 12 месеца преди термина.

Естествено, докога ще се продължи да работи през бременността, много зависи от състоянието й. Каквото и да било усложнение налага и съответната почивка.