1. Бъдещата майка

Коремчето се издига с около 2 см над пъпа.

Възможно е в този период да се изпитва болка в корема, кръста и гърба, таза, заради нарастващата матка и теглото на плода. Някои жени се оплакват от спазми, което трябва да се дискутира с проследяващия бременността специалист. Той ще прецени дали е необходимо да изпише таблетки, съдържащи магнезий, които да предотвратят спазмите.

 


В случай на опасения относно характера на спазмите и болките в корема, има начин специалистът да разбере дали съществува риск от преждевременно раждане. Изследва се специфичен протеин, адхезивен екстрацелуларен матриксен гликопротеин - фетален фибронектин.

 

Феталният фибронектин (fFN) се открива във вагиналния секрет на бременната нормално до 22 гестационна седмица и след това към 38 гестационна седмица. В ембрионалния период се отделя от цитотрофобласта (вътрешния краен слой клетки) и има функцията на „биологично лепило“ - свързва вътрешния слой клетки, от които се развива ембрионът, с клетките на маточната лигавица. Появата му във вагиналния секрет в късна бременността може да се смята като предвестник на раждането - обикновено две седмици след това то започва. Наличието му между 22 и 35 г.с. показва повишен риск от преждевременно раждане.

 

Резултатите от изследването се получават за 24 часа.

За да се извърши теста обаче се налага спазване на някои изисквания: вземането на материал се предприема само, ако са минали 24 часа след евентуално осъществен полов акт, не трябва да са използвани лубриканти, измиващи средства, както и да са взимани някои лекарства (антибиотици, антимикотици и др). Тестът не се провежда при предлежаща плацента, вагинално кърване, пукнат околоплоден мехур и др.


Друго типично оплакване за този срок на бременността е появата на обилен променен вагинален секрет. Тъй като имунитетът на бременната жена е потиснат, е желателно да се извърши изследване и се отхвърли вероятността от инфекция. През деветте месеца е важно да се предотвратява или спира навреме всеки зараждащ се растеж на патогенни или условно-патогенни микроорганизми. Бременността по принцип предразполага към гъбични инфекции, което е добре да имате предвид. Не само по тази причина се налага спазването на отлична интимна хигиена, без да се използват силни детергенти, ароматни вещества, както и носене на памучно бельо – за предпочитане бяло, за да могат да се регистрират веднага нетипичните зацапвания.  


Желателно е вече да започнете да се подготвяте за раждането. Съберете информация за курсове и изберете да посещавате този, който отговаря на изискванията ви. Важно е от лекторите в него да получите достатъчно компетентно и достъпно поднесена пълна информация за раждането, като протичане, етапи, особености, подготовка за дишането при конткракции и отпускане, упражнения, които да подобрят тонуса на перинеума и ви помогнат по-късно при периода на „изгонването“ на плода, първи грижи за новороденото, съвети за кърменето и пр.

NEWS_MORE_BOX

 

Имайте предвид, че получаването на тези знания не е безсмислено, а напротив – това е единственият начин да проумеете и възприемете механизма на раждането и да преодолеете страха си от болката и непознатото като същевременно се подготвите адекватно за предстоящото ви физическо изпитание.
 

2. Бъдещото бебе

Дължината на бебето е към 25 см, теглото – около 400 г.

То вече е придобило вида на новороденото, което ще видите след 18 седмици, само че все още е по-дребничко. От тук нататък предстои развиването на системите, органите и натрупването на телесна маса. В този период се развива панкреасът. Кожата е набръчкана, по-скоро набраздена от много гънки, заради липсата на подкожни мазнини. Устните все по-ясно се очертават. Очите са завършили оформянето си, макар че все още липсва пигмент в ириса. Бебето си има клепачи и вежди, точно на типичното за тях място.