1. Бъдещата майка

Матката се е повдигнала на ниво един пръст под пъпа. За наблюдателните е повече от ясно, че очаквате дете, а не че просто сте напълняла. При широко или връхно облекло все още е трудно да различат състоянието ви, така че по-добре не очаквайте другите да ви отстъпят място, а се опитайте да осигурите необходимия си комфорт до и на обществени места.


Придвижването с личен автомобил, шофиран от съпруга или друг близък човек, е най-добрият вариант. По-възможност избягвайте градския транспорт и особено маршрутките, които биха могли да създадат доста неприятни емоционални и физически усещания при пътуване.

Настъпва периодът на подутите крака. Те ще отичат още от следобедните часове. Топлината влошава състоянието им, в комбинация с продължителното седене и обездвижване, отеклите глезени ще се често явление.

Бременността сама по себе си предразполага към подуване на краката и разширени вени. Дължи се на новия хормонален фон, нарастващото тегло и увеличения кръвен обем. Разширени вени могат да се образуват във вулвата и ректума. Очевидни са по краката, понякога се забелязват лилави или тъмно сини набраздявания, изпъкнати вени до повърхността на кожата.

Отичането на краката отминава след бременността, но неприятният факт е, че разширените вени остават, ето защо трябва да се вземат необходимите мерки за облекчаване, предотвратяване и влошаване на състоянието им, още повече, че понякога то е придружено от неприятни болезнени усещания.

Задължително намерете начин да се движите повече през деня. Ако работите на бюро,  ставайте и се разхождайте на всеки 40 минути. Избягвайте продължителния престой на крака. По възможност вдигайте ги нависоко през деня и непременно вечерно време.

Хладките душове на стъпалата облекчават усещанията в прасците и стъпалата. За да избегнете болезнените усещания, е желателно и да страните от високите температури. Нежният масаж на прасците може да подейства частично като лимфен дренаж. Можете да нанасяте и продукт, предназначен за „тежки крака“. За подходящия се посъветвайте с лекаря си или фармацевта. Сериите специализирана козметика за бременни също предлагат такива. При по-осезаеми оплаквания обаче за предпочитане са произведените от фармацевтичните компании. Подходящи са разработените на билкова основа – конски кестен е лековитето растение, което е с ефект в случая. Повечето от тези локални средства са безопасни за ползване от бременните жени, тъй като и да съдържат лекарствено вещество, то е в минимално количество или не е противопоказно за плода. Тази информация следва да е упомената в листовката.

Ако обаче подуването на краката е налично още от сутринта и е прекомерно, това може да е симптом на друго състояние, което обикновено се комбинира с високо кръвно налягане и други. В случай, че е налично това съчетание, дори само на тези два признака, непременно се свържете със следящия бременността акушер-гинеколог за консултация.

През бременността са възможни оплаквания от цистит. Бактериалните инфекции на пикочния мехур и уринарния тракт са често явление заради промените, които настъпват в него през този период. Матката е разположена в непосредствена близост до пикочния мехур. Тежестта й може се възпрепятства оттичането и отделянето на урина от него, което и да доведе до развитие на инфекция. При каквито й да е оплаквания от страна на отделителната система е препоръчително да се извърши консултация със следящия бременността специалист. Изследването на урина ще е показателно. Имайте предвид, че уринарните инфекции в този период трябва непременно да се лекуват, тъй като лесно могат да преминат в бъбречни или/и да усложнят бременността.


 


За да намалите риска от уринарни инфекции, се придържайте към следните съвети:

  • Пийте минимум по 2 литра вода дневно.
  • Може да консумирате неподсладен сок от червени боровинки редовно.
  • Задължително уринирайте преди и след коитус.
  • Избягвайте тесните панталони, клинове и бельо.
  • Насочете се към бельо и облекло от памук. Найлоновите чорапогащи също не са подходящи за периода.


В тази връзка не без значение е бъдещият баща също да поддържа безупречна интимна хигиена. Съветите за тоалета и уринирането преди и след коитус важат в не по-малка степен и за него. Тази мярка ще помогне за предотвратяването на неприятни усещания и последици за жената.

Второто тримесечие на бременността е най-благодатният период при износването на бъдещото дете. Симптомите, характерни за началото, са отминали, в същото време липсват оплакванията, характерни за напреднала бременност, така че наслаждавайте се колкото можете на състоянието и времето си. Опитайте се да планирате и приключите с важните ангажименти в този период.

NEWS_MORE_BOX

2. Бъдещото бебе

До този срок дължината на бебето се измерва от главата до опашката. Специалистите отбелязват тази дължина при буквите - CRL във формулярите за преглед и ехографско изследване.
От тази седмица се въвежда измерване от темето до петата – CHL.

Дължината на бебето за 21 гестационна седмица е около 21-22 см, теглото – 340 г.

Окончателно се оформят клепачите му. То е заето да танцува – постоянно се движи – и да преглъща амниотична течност. Това упражняване е необходимо до завършване формирането на чревния тракт.


При момиченцата се оформя вагината външно, но нейното развитие продължава до раждането.