1. За бъдещата майка

Матката е орган, изграден основно от мускули, с форма на круша е, но поставена в женското тяло наобратно. Дъното на матката е най-широката й и висока част, тънката е разположена към маточната шийка и сочи към влагалището. В този срок на бременността изпъкването на матката идва на нивото на пъпа.

Нормално е наддаването на килограми да е към 4-5 килограма. До края на бременността за месец се наддават по 1-2 килограма. Теглото около термин зависи много от изходното, преди зачеването, ако то е било в нормата и в обичайния за жената диапазон, се качват общо около 10 - 15 кг. При жените с фина структура е възможно натрупване на повече маса, и обратно, при наличие на излишни килограми новите с бременността би следвало да бъдат около 8.

Телесното тегло е един от показателите, които строго се проследяват в женската консултацията. То също е показал за здравословния развой на бременността. Опасен признак е рязкото екстремно напълняване, при което се налагат редица изследвания и контрол на състоянието. В някои случаи наднорменото покачване на килограми през бременността се свързва с патологични състояния като нарушения в обмяната на веществата, гестационен диабет, склонност към прееклампсия...


Това, че вече сте двама, трябва още повече да ви стимулира да се погрижите за двигателната си активност. Най-благоприятната са разходките пеша, най-подходящата, релаксираща и приятна – водната гимнастика за бременни и плуването.Храненето трябва да е добре балансирано: задължително по 4-5 пъти на ден, но в малки порции, като 2 от храненията са междинни и леки, за предпочитане, плодови закуски. Важно е да има придържане към тривиалните правила за правилно хранене – да не се пропуска закуската, нейното количество да е най-голямо за деня около 500 ккал, като се наблегне на пълноценните въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите продукти като естествено мюсли със сушени плодове и ядки с мляко. Това нормализира кръвната захар сутрин, която тогава поначало е по-ниска, и предотвратява замайване и световъртеж.
 

NEWS_MORE_BOX

 

Присъствието на нетлъстото месо в менюто на бременната и сиренето също са задължителни. Риба трябва да се осигурява 2-3 седмично. Непременно през 9-те месеца трябва да се следи дали се хапват достатъчно белтъчини, тъй като те са ценен градивен материал за органите на бебето.

Вечерята следва да е лека – зеленчукови ястия с кисело мляко, са най-добрият вариант за бушуващата храносмилателна система на бъдещата майка и вече по-труден и капризен сън.

Погрижете се да осигурите на организма с храненето си важни и ценни витамини и минерали, особено желязо. То е необходимо за получаването на хемоглобин, предпазва от анемия, която може да бъде причина за ниско тегло на новороденото или преждевременно раждане. Препоръките на специалистите са да се приемат по 27-30 мг желязо на ден.

Източник на желязо са: червено нетлъсто месо, боб, спанак, сушени плодове, пшеничен зародиш, овесени ядки.
По-пълноценно за организма е желязото, което набавяме с продуктите от животински произход.

Други ценни витамини и минерали: бета каротин, витамин D, витамин Е, витамин С, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, фолиева киселина, калций, цинк.

Повече за полезните за бременната витамини и минерали очаквайте скоро.
 

2. Бъдещото бебе


Бебето е дълго към 20 см, с тегло – 350-300 г.


Кожата на бебето е покрита с бяла мастна субстанция – верникс казеоза. Смазката защитава кожата му от въздействието на околоплодната течност. По-късно ще спомогне преминаването му през родилните пътища.


Организмът му отделя мекониум. Това е предтеча на фекалиите. Цветът им е тъмнозелен или черен. Такива ще бъдат по цвят и консистенция първите изпражнения на новороденото. Мекониумът представлява смес от амниотична течност, секрети на стомашно-чревния тракт и отпадъчни продукти на клетките.
 

3. Съвети за периода

Въпреки че сте само посредата на пътя, не е рано да започнете да се подготвяте за раждането. Това включва избор на родилно заведение, лекар или екип за раждането, обсъждане на начините на родоразрешение и обезболяване на раждането, списък с вещи, необходими за престоя в болницата, да имате яснота за финансовата страна на въпроса, и най-важното да се запознаете с етапите на раждането, за да можете да направите правилен и информиран личен избор...