1. За бъдещата майка

За второто тримесечие са характерни оплаквания от страна на сухожилията в областта на корема. Придърпванията понякога са по-осезаеми и болезнени. Излишно е да безпокоят. Дължат се на нарастването на матката и променящото се тяло. Това е нормално явление за бременността.

 


Тези сухожилия се свиват и отпускат подобно на мускулите, но много по-бавно. Всяко движение, включително бързото преминаване от седнало в изправено положение, смях, кашляне, кихане, води до разтягането им и усещане на болка. Характерното за нея е, че тя отминава много бързо, буквално за секунди, което я отличава от контракциите.


За да предотвратите неприятните придърпания, първо, избягвайте резките движения, особено ставане. Ако предусетите кихане или кашляне, присвийте леко крака в коленете и таза. Това ще редуцира болката значително.


В случай, че оплакванията ви са по-чести е препоръчително да се направи консултация със специалист, който да ви представи специални упражнения за разтягане.


Такова упражнение е: застанете на колене и ръце на пода; наведете главата надолу; опитайте се да задържите седалището на по-висока позиция от главата.


Бъдете внимателна, ако болката в корема и кръста продължава повече от няколко минути е по-добре да се свържете с проследяващия бременността лекар. Ако болката е съпроводена с кървене, спазми, висока температура, треска, гадене и повръщане и промяна на влагалищния секрет, то той следва също да се потърси задължително.
 

2. За бъдещото бебе

NEWS_MORE_BOX

 

Дължината му е към 18 см, теглото – 200 г.


На този етап бъбреците отделят урина, появява се коса по скалпа. Специализират се мозъчните отдели за сетивата. Залагат се бъдещите яйцеклетки в яйчниците при момичето – те съм към 6 милиона в този момент!
 

3. Няколко съвета към бременната

Възможно е при изявата на някои здравословни проблеми да посягате към билки и хранителни добавки за облекчаване на състоянието си. Пазете се и избягвайте подобна практика. Билките, въпреки че са природен продукт, не винаги са безобидни за бременността. Напротив, има растения, които са опасни, могат, например, да предизвикат контрахиране на матката. Преди да посегнете към дадена опаковка, се консултирайте с лекаря си. Естествено, да се консумира чай от лайка не е проблем, но не е и излишно да се запознаете и с това кои билки не са подходящи за бременните. Тук ще подскажем, че една от тях е популярната и харесвана лавандула...


Често оплакване през второто тримесечие при бъдещите майки е и замайването. Дължи се на ниското кръвно (хипотония) заради увеличения кръвен обем.


Когато замайването се наблюдава в легнало положение, причината отново е хипотония, но дължаща се на притискане на аортата, кухата вена и по-големите кръвоносни съдове от нарасналата матка. За да се предотврати този проблем, специалистите не случайно препоръчват на бременните да спят настрани.


Избягвайте и внезапния преход от една на друга позиция на тялото, тъй като организмът в момента трудно може да компенсира промяната на кръвното налягане при резки движения.