1. Бъдещата майка

Това е времето от бременността, когато са възможни оплакванията от ниско артериално налягане. Дължи се на промените в организма и сърдечносъдовата система. Нараства кръвоносната система. Увеличава се и обемът на кръвта при бременната с около 1,5 литър.

До 24 гестационна седмица стойностите на систолното кръвно налягане е възможно да са по-ниски с 5-10 единици и на диастолното с 10-15 единици от обичайните за жената.

Ниското кръвно налягане става причина за други типични симптоми на бременността, като замайване, световъртеж, причерняване, главоболие... Ето защо лекарите препоръчват на бъдещите майки да избягват резките движения. Ставането от легнало или седнало положение трябва да бъде бавно и постепенно.

Световъртежът, както и ниското кръвно налягане, могат да бъдат допълнително провокирани и от топлината и дехидратирането на организма. Така че бременната жена е добре да вземе предварително предпазни мерки срещу тях – винаги да доставя достатъчно течности на организма си, постоянно, особено в жегите, да носи шише с вода със себе си, и да избягва излагането на топлина за по-продължителен период и на силно слънце и високи температури дори за кратко време.

Ниското кръвно е естествено явление на бременността и не следва да безпокои, но трябва да се има предвид, че прекаленото спадане на стойностите му под определени граници може да бъде опасно и налага лекарски контрол. Ако имате оплаквания от ниско кръвно налягане, редно е да обсъдите проблема със следящия бременността лекар конкретно за вас и да изясните дали то може да носи по-сериозен риск.

Иначе – бременността вече осезателно ви личи и трудно ще прикриете новия си статус. Радвайте й се! Тези моменти са от рядко повтарящите се в живота ни.


2. Бъдещото бебе


Бебето е с дължина към 16 см и тегло към 156 грама.

 

В този период започва да се образува защитният слой от миелин около нервите. Процесът продължава до навършване на 1 година от раждането на детето.

 

Ако бебето е момиченце, фалопиевите тръби и матката заемат точното си и постоянно място. При момченцето – гениталиите вече могат да се видят при ехографско изследване.

 

3. Какво да планирате...

  • Ако не сте извършили биохимичен скрининг – тест, който измерва риска от синдром на Даун и други хромозомни заболявания и спина бифида – все още можете да го проведете. В случай, че се е наложила генетична консултация и специалистът генетик е препоръчал извършването на амниоцентеза – тя може да се направи до 19 гестационна седмица. Тоест това е последният срок, в който можете да предвидите изследванията и манипулацията.

Повече за биохимичния скрининг можете да прочетете в 9 гестационна седмица.


 

  • Амниоцентезата се препоръчва при повишен риск 1:250 за раждане на дете с тежко генетично заболяване. Предприема се между 16 и 20 гестационна седмица. Представлява акушерска манипулация, при която чрез пункция през коремната стена под постоянен ехографски контрол, се изтегля малко от околоплодната течност. Извършва се с локално обезболяване на мястото на убождане. Манипулацията е краткотрайна, в рамките на няколко минути, но въпреки това налага болничен престой с планов прием с направление № 7. Обикновено преди манипулацията се искат изследвания за кръвна група, пълна кръвна картина и кръвосъсирване от последната седмица, желателно и изследвания за СПИН и Васерман.  


Повече за интересуващите ви детайли можете да научите директно от специалистите в родилния дом, където се записвате за манипулацията. Според специалистите рискът от аборт или инфекция заради манипулацията е минимален. Трябва да знаете обаче, че решението за извършването на амниоцентеза може да бъде само на семейството. Генетикът може само да я препоръча, изясни рисковете и доводите си и даде подробна информация за нея.

NEWS_MORE_BOX


При амниоцентезата се изтеглят около 15 – 20 мл течност. Изследват се съдържащите клетки от плода в нея. За четири дни излизат резултатите за хромозомните заболявания като синдром на Даун. За по-редките структурни промени на хромозомите, касаещи някои други вродени заболявания, е необходимо да се проведе цитологичен анализ. Резултатите от него излизат за няколко седмици до месец.

Професионална генетична консултация можете да получите в Националната генетична лаборатория, която се намира на 14-ти етаж в сградата на УАГБ „Майчин дом“, София.

 

  • Дори и да не изпитва осезаема необходимост от почивка бременната жена се нуждае от отпускане за 15 - 30 минути в следобедните часове. Не я пренебрегвайте, по-добре се заредете – до края на деня остават часове. Дори и да не се отдадете на дрямка, просто медитирайте... Научете се да отделяте време и общуване на ум с вашето малко бебе!