1. Бъдещата майка

Матката вече е нараснала до степен, в която започва да допира и измества коремните органи. До известна степен започва да притиска червата от едната си страна, а противоположният й край става причина за заобленото вече видимо изпъкване на корема. Към края на бременността матката ще стига черния дроб.
Коремчето се забелязва повече в изправено положение и още никак в легнало. Бебето все пак в този срок е леко и матката „потъва“ в корема.
 

2. Бъдещото бебе


Бебето е дълго 16,5 см. Теглото му все още изглежда неадекватно малко за ръста – само 115 г. През тази и оставащите седмици гръбначният му стълб расте не само на дължина, но и на дебелина и плътност.
Ушите му са заели постоянните му позиции, отстрани на главата. Това позволява развитието на слуха.
От тази седмица бебчо започва да „дебелее“, да се образуват и натрупват мастни тъкани, което вече ще му създава по-приличен вид пред монитора на ехографа.
Това, че бебето започва да „натрупва“ мазнини, не бива да ви безпокои, много далеч във времето стоят рискове за здравето от мазните – и това не е повод да ги изключвате напълно от менюто си или въобще да редуцирате калорийния си прием. Мазнините имат важна функция за организма му, те помагат регулирането на температурата на тялото и обмяната на веществата.

Има бременни, които вече усещат движенията на бебето. Те обаче съвсем не наподобяват ритничета, а по-скоро се отчитат като „пърхане на пеперуди“ или по-осезаемо „куркане на червата“. Повечето жени обаче трудно разпознават или не улавят тези движения и това е напълно нормално. Не бързайте! Няма начин да не усетите „ритничето“ към 20 гестационна седмица. От тогава всяка седмица движенията на бебето ще стават все по-силни и чести.
 

3. Особености на седмицата. Съвети:

Ако страдате от алергия, възможно е симптомите й да се изявят и то по-силно от преди. Въпреки  че подобна изява се смята за характерна за бременността, желателно е да се извърши консултация със специалист и се предприеме допустима терапия. Не е за препоръчване да посягате към познатите ви, дори и предписвани лично на вас лекарства, или тези, които се предлагат в аптеките без рецепта. Има подходящи медикаменти за контрол на алергията през бременността, но редно е те да са назначени от специалист!
 

NEWS_MORE_BOX

Някои бременни се оплакват от периодична болка в краката. Тя се дължи на засягане на седалищния нерв от вече нарасналата матка. Той тръгва от кръста, минава под нея и стига краката. Това е най-големият нерв в тялото, благодарение на който се дължи чувствителността и моторната функция на долната половина на тялото и краката. Притискането му може да доведе до неприятни усещания отзад на бедрото, които да продължат чак до прасеца и стъпалото.

Болката може да се облекчи като се легне на противоположната страна. Това много вероятно ще разхлаби натиска върху нерва. Избягвайте вдигането на тежко и стоенето на крака продължително време. Когато ви се налага да сте изправени по-дълго, движете крака, макар и на едно място. Добре е все пак да сядате от време на време.

Ако по принцип страдате от ишиас, вземете предпазни мерки срещу течение и излагане на тялото на топло или студено.

При болка в краен случай е допустимо да вземете парацетамол. При честото й изпитване или силна болка се консултирайте с лекар.