1. Бъдещата майка

Вече се нуждаете от специализирано облекло за бъдещи майки. Дрехите са тесни при талията, макар че е възможно положението при някои модели да се закрепи с допълнителни приспособления. Облеклото с подвижна  – на връзки или с ластик – без или висока талия все още влиза в употреба.


Ако бременността е поредна, нарастването на талията и оформянето на коремче вече е по-различимо. Това се дължи на способността на организма да се приспособява по-бързо към растежа на фетуса и матката.Възможно е по-кожата ви да се появят петънца, подобни на бенки. Това е типичната за бременността хлоазма, дължаща се на повишеното отделяне на пигмент. Отминава след раждането, но изисква да се вземат още по-сериозни предпазни мерки срещу слънчевите лъчи.
 

2. Бъдещото бебе

Бебето продължава да расте, както и да се развиват структурите на органите му. Удължават се ръцете му, те стават по-пропорционални спрямо общия му ръст. Дължината му от главата до края на тялото му е малко над 10 см. Теглото му обаче все още изглежда така незначително – едва стига 56 грама.


Започват да се отделят жлъчен сок от черния дроб, червени кръвни клетки от далака.


От този срок на бебето му се отдават и някои гримаси – като мръщене и присвиване на очи. И, да, тренира сукане, като за целта използва палеца си.

NEWS_MORE_BOXС края на първото тримесечие е завършило основното оформяне на организма му. Рискът от загуба на бременността с навлизането в следващия период намалява.
 

3. Някои особености и съвети за тази седмица

Възможно е настроението ви да се променя постоянно. Типично е за състоянието – вълнуват толкова много въпроси относно бременността, промените в личния живот, дома, личните отношения, кариерата, финансовото обезпечение, личното здраве и здравето на бебето... Колкото и да се чувствате щастлива от мисълта за бебето не може да отречете, че има събития и обстоятелства, които ви потискат или претоварват. Отдавайте се и търсете повече приятните емоции и обърнете внимание на другите, че сега е времето да сторят същото съвместно с вас...