1. Бъдещата майка

Вероятно вече не се оплаквате от сутрешно гадене. Времето му отминава. Затова пък е възможно да се появят чести оплаквания от киселини.

Гърдите несъмнено са наедряли, но в този срок се забелязват и някои други промени. Те са по-твърди на места, което се дължи на подготовката на млечните жлези за образуването на кърма. По-изразени са и вените, които прозират под кожата.

През второто тримесечие започва образуването на коластрата, предтеча на кърмата. Възможно е от време на време при натиск и масаж на гърдите да се отделят по няколко капки. Коластра ще тече и през първите 2-3 дни след раждането – нейната по-мазна консистенция е ценна за бебето.

Време е сериозно да помислите за защита срещу стрии. Те се образуват при 90% от бременните. Представляват розови линии по кожата, нацепвания. Появяват се в зоните, където кожата е подложена на разтягане през бременността – корема, гърдите, ханша.

Погрижете се да осигурите на кожата средство, което да я подхранва и й предоставя ценни вещества за образуването на нови клетки. Такива можете да намерите в сериите специализирана козметика за бременни жени, в момента нашият пазар предлага богат избор от продукти, чуждестранни и български.

Подходящи са лосионите срещу стрии и тяло, съдържащи витамин Е и алфа-хидроксиева киселина. При някои жени добре се понася и втриването на зехтин в кожата.

Препоръчително е все пак да не се употребяват козметични продукти срещу стрии, непреназначени за бременни, тъй като е възможно в съдържанието им да се намират съставки, неподходящи за бебето.

С напредването на бременността и наддаването проблемът стрии ще става все по-осезаем. Специалистите препоръчват като мярка срещу прекомерното им образуване да се извършва и контрол на теглото – да не се позволява рязко натрупване на много килограми.

 


Нормално е през първото тримесечие да се наддадат до 2 кг, като част от жените в този период дори отслабват заради гаденето и повръщането (не е желателно обаче това да е повече от 2 кг).

През второто тримесечие се наблюдава най-ускореният темп на наддаване – всяка седмица се добавят по нови 300 г. През седми и осми месец се качва по килограм, а през девети се получава задържане на теглото - в първите две седмици се наддава около 500 г, но две седмици преди раждането се наблюдава леко редуциране на теглото – около 600 г, което е и признак за скорошна поява на бебето.

 

2. Бъдещото бебе

Започва да се забелязва промяна в съотношението големина на главата и тялото. До скоро  главата е най-голямата част от организма на фетуса, но сега тя е само около 1/3 от него.

 

В този срок на възглавничките на пръстите вече се забелязват уникалните за всеки линии.

 

Бъбреците и отделителната система работят, което означава, че в амниотичната течност вече се изхвърля урина.

 

Кожата се покрива с фин мъх – лануго.

 

Дължината на бебето е към 9,5 см, теглото – към 35,4 грама.
 

NEWS_MORE_BOX

3. Въпроси, които биха могли да вълнуват...

За разлика от първото тримесечие при навлизане във второ се възвръща либидото ви. Дали сексът е безопасен за бременността, може да каже проследяващият акушер-гинеколог.

Обикновено при нормалното й протичане, при липса на рискове, сексът не може да навреди на бебето. То е защитено от амниотичната течност, а матката, която го носи се намира в корема. Освен това при цервикалния канал е налична запушалка от слуз, която предпазва от инфекция.

 

Въпреки това обаче следва да се имат предвид някои особености относно секса през бременността:

  • препоръчително е да се пазите от бурни действия,
  • при болка половият акт трябва да се прекъсне.


Все пак в кои случаи се препоръчва сексуално въздържание:

  • при анамнеза за преждевременно раждане или спонтанен аборт,
  • спукване на околоплодния мехур,
  • вагинално кървене,
  • наличие на неспецифично вагинално течение,
  • при плацента превиа – нископоставена плацента към цервикса,
  • непълноценна маточна шийка и серклаж,
  • при наличие на полово преносима инфекция - при оплаквания от страна на бременната или партньора й, свързани с половото здраве, е добре да се предприеме консултация и лечение и се избягват половите контакти до излекуването.