1. Бъдещата майка

Ако бременността е поредна, възможно е вече да се нуждаете от дрехи за бъдещи майки. При първа бременност покупките могат да се отложат още известно време, макар че със сигурност дрехите ви не стоят на вас както преди.

Осезаеми са някои промени по кожата. Например, цветът на ареолите потъмнява. Възможно е да се появят лунички по лицето и врата, откритите части на тялото. Дължи се на пигментна активност провокирана от бременността – хлоазма. Обикновено пигментните петна изчезват след раждането, така че не бива да се тревожите излишно за тях. Препоръчително е обаче да взимате мерки срещу слънчевите лъчи и нанасяте крем или лосион на кожата със слънцезащитен фактор при излизане. В никакъв случай по време на бременността не използвайте избелваща кожата козметика.


2. Бъдещето бебе


В този период очите и ушите на фетуса заемат място по-близко до обичайното им – очните се приближават едно до друго, ушните миди са почти на характерната за тях позиция.
Червата нарастват толкова бързо, че са навлезли в пъпната връв – сега постепенно се прибират в коремната кухина.
Бъбреците вече отделят урина. Продължава да се изгражда нервната система. Започват да се проявяват някои рефлекси, като сученето.
Дължината на бебето е около 8,0 см и в края на седмицата тежи към 28 грама.


3. Съвети

Време е да обърнете сериозно внимание на храненето си и помислите за здравословен режим, който да осигури на бебето и вашия организъм всички необходими ценни хранителни вещества. За бременните жени, не по-малко от децата, важи да подбират храната си, тъй като нездравословните съставки могат да увредят здравословното състояние на двама.
Стремете се към възможно най-натуралните продукти. Избягвайте пържените храни, консервантите, оцветители, аромати, колбасите, снаксове, чипсове, прекалено натоварени със захар и мазнини десерти, мазните храни, ресторантите за бързо хранене. Това не значи да се откажете от сладичко въобще, а количеството, което се консумира да е ограничено. Всяка хапка вече следва да съдържа не просто калории, а ценен материал за изграждане на органите на бебето и функциониране на двата организма.
Опасно за бременната жена е да консумира сурови, сушени или пушени меса, морски деликатеси, както и мляко, млечни продукти и яйца от непроверен, непреминал през необходимия санитарен контрол, източник.
Време е вече да започнете да следите теглото си – измервайте го веднъж на седмица-две, за да може да контролирате наддаването и не допуснете изведнъж голямо натрупване на килограми.

NEWS_MORE_BOX


Поинтересувайте се за занимания като гимнастика или йога за бременни. Ако обичате да се усамотявате, видеото или наръчникът могат да са от полза, въпреки че някои от упражненията е добре да се видят изпълнени на живо и под ръководството на опитен инструктор.
Заниманията в група са приятно социално занимание, освен че представляват физическа подготовка за раждането. Те помагат много за поддържането на емоционално равновесие на бременната жена, вълнуваща се и тревожеща се по хиляди въпроси.
Упражненията са важна част от ангажиментите на бременната жена, тъй като те могат да подготвят необходимите мускули и перинеума за така нареченото изгонване на бебето, етапът от раждането, когато появата му на бял свят зависи от активните действия на майката. Благодарение на гимнастиката и физическата подготовка родилните пътища са по-еластични и този период, респективно на раждането като цяло, се скъсява.


3. За бъдещия татко

Не се учудвайте, че любимата ви жена не проявява същата активност дори относно дейности, в които се е отличавала с висока жизненост. В този период, все още на умора, слабост и гадене и променена хормонална настройка на организма, понякога е трудно дори храненето.
Помислете как бихте могли да я облекчите, да помогнете на тялото й да се справи с предизвикателствата на новия живот след натоварения работен ден. Да помасажирате стъпалата, гърба или просто да погалите ръцете и раменете й, е грижа, която тя ще оцени и помни дълго.