1. Какво се случва с тялото на бъдещата майка...

Матката продължава да расте, макар че дори самата вие трудно можете да отбележите промените външно. При всички случаи коланчетата вече стягат. Вероятно ви се иска да споделите на целия свят, че сте бременна или напротив още се опитвате да свикнете с мисълта за новия живот под сърцето ви. Всъщност, сега е важно да споделяте, вие, и партньорът ви чувствата и притесненията, които ви връхлитат.
 

2. Бъдещото бебе


То е в началото на феталния период, ембрионалният е завършил. Органите му продължават да се развиват. Функционират по-голяма част от жизненоважните като бъбреци, черен дроб, мозък, бял дроб, но те ще продължават да „растат“ през целия период на бременността.
Главата на бебето е наполовина от дължината на тялото. При ултразвуково изследване се различава голямо чело.
Започват да растат ноктите на пръстите, въпреки че те все още не са много дълги.
Бебето активно поглъща амниотичната течност и рита с крачета.
Иначе дължината му е малко повече от 5 см.
 

3. Подходящо за тази седмица

Време е да планирате втората визита при следящия бременността лекар, която би трябвало да се извърши между 12 и 16 гестационна седмица.
Сега е времето за провеждането на ехографски скрининг - високоспециализирано ултразвуково изследване за вродени структурни и хромозомни аномалии. Провежда се от 11 до 13 гестационна седмица и 6 дни. Висококвалифицираният специалист оценява дължината на фетуса и някои основни маркери за развитието му. На тяхна база се идентифицират до 90% от съмнителните за синдром на Даун и други хромозомни аномалии белези.
Вероятно очаквате първите движения на бебето? Все още е рано. „Ритничето“ или по-скоро „пърхането на пеперуди“ в корема може да изпитате за първи път не по-рано от 13 - 16 гестационна седмица.
 

NEWS_MORE_BOX

4. Да запазим форма!

Въпреки че сте бременна, има ред занимания, на които можете да се отдадете, за да запазите и поддържате формата си. Независимо дали досега сте се занимавали със спортна дейност или не първо с проследяващия бременността лекар трябва да се обсъди дали можете да продължите или да се отдадете на определен вид активност.
В повечето случаи ходенето и плуването се препоръчват от специалистите.
 

5. За бъдещия татко

В спортните занимания може да се включва и бъдещия татко, още повече, че така стават по-приятни. Заедно можете да се разхождате и плувате, както и да играете тенис или голф. Много по-важно, дори от самата физическа дейност и игра, е времето, което отделяте един на друг в този период.