Календарът има за цел да представи какво основно се случва през бременността по седмици, както с организма на майката, така и на бъдещото дете. Засегнати са и някои емоционални аспекти.

Какво се случва седмица по седмица през бременността...

Първа гестационна седмица

Бъдещата майка
Бременността се измерва от първия ден на последната менструация. Днес специалистите препоръчват при желание за дете да се отдели време, специално за преконцептионална здравна грижа. Поне два месеца преди планираното евентуално зачатие се препоръчва прием на фолиева киселина по 0,4 мг дневно, която предпазва от дефекти на невралната тръба и Спина бифида.
При наличие на хронични заболявания следва да се постигне ремисията им. Минимум три месеца, а при някои лекарства и шест, са необходими, за да се освободи организмът от натрупани в него вредни за бременността вещества вследствие на продължителна медикаментозна терапия.
Дори преди бременността следва да се избягва, както излагането на токсични вещества, така и консумацията на алкохол, тютюнопушене, включително и пасивно, рентгенови изследвания. Приемът на хранителни добавки също трябва да бъде обсъден с лекар. По принцип препоръчително е те да се избягват, поради липсата на статистически данни от изследвания за влиянието им върху организма.
Препоръчителни са двигателната активност и пълноценния балансиран начин на хранене, с предпочитание към консумация на витаминозна храна, свежи плодове и зеленчуци, и белтъчини, достатъчно крехко месо и млечни произведения. Консумацията на захарни изделия и мазнини следва да се сведат до минимум.

При наличие на наднормено тегло, високо кръвно налягане, високи стойности на кръвното терапия преди бременността следва да се предприемат успешни мерки за преодоляването им.
Преди плановете за бременност жената следва да посети акушер-гинеколог и сподели намеренията си. Провеждането на микробиологично изследване и ПАП тест се налага с цел да се установят навреме налични инфекции.
Специалистът ще снеме анамнеза за минали заболявания и развитието им. Важно е дали е спазен в индивидуалния случай Имуннизационния календар, като се обръща специално внимание на имунитета срещу Рубеола.
Провеждането на тестове за хепатит, сифилис, СПИН не е излишно.
Лекарят се информира дали са приемани противозачатъчни хормонални средства, с каква продължителност, както и за наличието на предишни бременности.
Експертите съветват жените при планове за бременност да обръщат внимание на здравния статус на своето и на съпруга си семейство. Според тях 75 % от случаите на усложнения на бременността и раждането могат да бъдат определени при визитата при акушер-гинеколог още преди бременността.
 


Първа гестационна седмица започва да се брои от първия ден на менструалното кървене. Реално бременност все още няма. Това е началото на узряването на яйцеклетката, която предстои да бъде оплодена.
Узряването на яйцеклетката стартира с началото на цикъла с плавното нарастване на фоликулостимулиращия хормон, който се отделя от хипофизата. Отначало нарастват няколко на брой фоликула. Постепенно обаче един става доминиращ, с най-голям размер. Именно от него предстои отделяне на овуцит.

Бъдещият баща
Все повече изследвания показват, че здравето на бъдещия баща също играе важна роля за правилното развитие на ембриона и здравето на бъдещото дете. За бащата също е препоръчително да преустанови тютюнопушенето, да се придържа към здравословен начин на хранене и стил на живот.


Втора гестационна седмица

Бъдещата майка
Предстои да се случи овулацията, която при цикъл с продължителност от 28 дни обикновено настъпва между 14-17. ден. При по-къс цикъл, например от 22 дни, овулацията се случва между 8-11. ден. (При цикъл с продължителност от 35 дни овулацията може да се очаква между 21-24. ден.) При всяка жена, както и всеки цикъл при една и съща жена е нормално времето на овулация да е различно.


Под въздействието на хипофизата постепенно яйчниците отделят все повече естрогени. При достигане на определено ниво естрогени от хипофизата се отделя втория важен за овулацията хормон – лутеинизиращият. Лутеинизиращият хормон нараства екстремно 24-36 часа преди спукването на фоликула и отделянето на узрялата яйцеклетка.
В този период се отчита леко повишаване на телесната температура, с около 4 единици над естествената за жената преди този период (т.е. температура от 37,2 градуса е нормална за този период).
Най-висока вероятност за зачеване има в двата дни след пика на лутеинизиращия хормон. (Овулационните тестове са разработени да отчитат нарастването на лутеинизиращия хормон.)
Стартирало е и постепенно удебеляване на лигавицата на матката, която се подготвя да създаде подходящи условия за вгнездяване на оплодената яйчеклетка и развитието на бременността.

 

Има жени, които усещат промените в тялото си непосредствено преди и по време на овулация. Нормално е да се изпитва слаба болка в областта на единия от двата яйчника.Бъдещият баща
Известно ли ви е, че носенето на тясно бельо и панталони допринася за повишаване на температурата на тестисите, което има неблагоприятен ефект върху образуването и качеството на спермата. Ето защо експертите препоръчват мъжете да носят боксери и слипове, които не стягат и облекло, което не запарва.

В продължението: 3-4 седмица