По време на женската консултация акушер-гинекологът често ще използва термина "предлежание" на бебето, което означава коя част от тялото на бебето се намира най-ниско разположена в корема ви, съответно в матката. Когато настъпи време за раждане, тази информация всъщност е от голямо значение. В най-голям процент от бременностите бебетата са в главично предлежание. Седалищно предлежание на плода към и на термин се наблюдава в около 4-5% от всички раждания при едноплодна бременност. Има предположения за различни причини, като например: аномалии и неправилно положение на плацентата, вродени аномалии и тумори на матката, многоплодна бременност, мултипаритет (поради преразтягането на коремната стена и маточната мускулатура), патология на околоплодната течност и др.


Как се установява?

По време на консултациите при акушер-гинеколог чрез оглед и външна палпация на корема, вагинален преглед, ултразвук.Има ли риск за майката по време на раждането?

Вагиналното раждане на бебе в седалищно предлежание повишава честотата на родовия травматизъм за майката – тежки разкъсвания на маточната шийка, влагалището и перинеума. Механизмът на раждане при седалищно предлежание се различава съществено от този при най-честото (и най-физиологичното) предлежание на плода, а именно главичното предлежание. При плод в главично предлежание след раждането на главата, която е най-едрата част на плода, раждането на тялото и седалището става без особени затруднения. В обратния случай (плод в седалищно предлежание) най-едрата част – главата на плода, предстои да се роди последна за няколко минути, без да е конфигурирана и да премине през неразтегнати и „неподготвени“ тазово дъно и перинеум, което е причина за по-обширни разкъсвания. Какво означава това?

 

Новороденото има относително голяма глава. Тя е ¼ от дължината на тялото. Обиколката ѝ е средно около 34-35 см, с 2-4 см по-голяма от тази на гръдния кош. Лицевата част на черепа е малка. Черепът на новороденото не е твърда кост, както при възрастните, а обвивка, състояща се от няколко части, пришити заедно с „шевове“. Тези “шевове” позволяват на черепа да промени формата си (да се конфигурира), тъй като една част от неговата обвивка се наслагва над друга, като тектонични плочи, позволявайки на главата да се стесни и да се приспособи към родилния канал на майката.

 

Естествено, това е обратим процес и формата на главата на бебето се възстановява след раждането. Често пъти по-добрия начин в интерес на майката и на плода за раждане на бебе в седалищно предлежание е Цезаровото сечение.

 

Общо взето самият факт, че има по-голяма честота на оперативна намеса (епизиотомия), включително и на Цезарово сечение, при седалищно предлежание майчината заболеваемост е по-висока.


Какви са рисковете и усложненията за плода?

Когато главата на бебето навлезе в костния таз на раждащата, започва притискането между главата и таза, което повишава риска от недостиг на кислород за плода. Това притискане може да доведе до рязко влошаване и дори спиране на кръвотока в пъпните кръвоносни съдове (ако не се действа достатъчно бързо). Акушерът разполага с 3 до 5 минути, за да успее да освободи раменния пояс и главата на плода, в противен случай последствията могат да бъдат сериозни (дори фатални). Освен това рискът от настъпване на родилна травма е висок (тортиколис, увреждане на брахиалният плексус, разкъсвания на органи, фрактури на кости, хипоксия с последващи мозъчни увреждания и последствия върху централната нервна система).

 

Какво да правим ?

Бременността протича както всяка друга бременност. Всяка бременна жена с нормално протичаща бременност с плод в седалищно предлежание се приема в болница 7-10 дни преди термин, за да се оценят възможностите и да се определи начинът на родоразрешение – вагинален път или раждане чрез Цезарово сечение. Факторите, които ще повлияят преценката и поведението са:

 

  • На каква възраст е жената, дали това е първа бременност или има предишни раждания;
  • Кога е вероятния термин на раждането;
  • Как са протекли предишните раждания (вагинално или чрез Цезарово сечение, имало ли е усложнения);
  • Има ли бъдещата майка съпътстващи заболявания (затлъстяване, диабет, хипертония и др.);
  • Имало ли е някакви усложнения по време на настоящата бремнност, направени ли са задължителните изследвания и необходимите консултации;
  • Какво е очакваното тегло на бебето (ориентировъчно измерване с ултразвук) и за какъв вид седалищно предлежание става въпрос;
  • Има ли съвместимост между размерите на таза на жената и очакваното тегло на бебето;
  • Какво се установява от акушерския преглед във връзка със маточната шийка;
  • Как се чувства бебето (проследяват се детските сърдечни тонове, зрелостта и разположението на плацентата, количеството на околоплодните води, оглежда се пъпната връв).

Ако има някакви отклонения и съмнения, ще бъде препоръчано раждане чрез Цезарово сечение, особено ако се касае за първа бременност. Много е важно да се доверите изцяло на екипа водещ раждането, да запазите спокойствие, но и да оказвате съдействате и активно участие по време на раждането.