Вагиналното раждане има три етапа. Първият етап е, когато шийката на матката се скъсява, изтънява и разширява, а бебето се движи надолу по родилния канал. Вторият етап включва раждането на плода, а през третия се отделя плацентата.

 

Разбирането на етапите на раждане може да помогне на бъдещите майки да разберат какво се случва по време на раждането, което да им даде известно спокойствие.


 

Раждането може да продължи от няколко до 24 часа или повече.

 

Всяка бременност е различна, всяко раждане - също. Ако това се касае за второ или трето раждане, то вероятно ще бъде по-кратко, отколкото при първия път, но не е задължително. Колко дълго ще продължи раждането зависи от много фактори, включително позицията на плода, силата и интензитета на контракциите и общото здравословно състояние на родилката.

 

По време на първия етап на раждането контракциите предизвикват:

 

1. Изтъняване на шийката на матката 

 

Контракциите ще омекотят и изтънят шийката на матката, което ще ѝ помогне да се разшири, така че бебето да може да излезе от матката.

 

2. Предизвикват дилатация (разширяване отвора) на маточната шийка

 

Контракциите ще отворят шийката на матката, докато не се разшири напълно до 10 см, което помага на бебето да излезе от матката.

 

За да намери най-добрата позиция за движение през таза, плодът трябва да прибере брадичката към гърдите си.

 

Съшо така, плодът може да заеме такава позиция, при която  лицето му да е обърнато към гърба на майката ( т. нар.предна позиция). Движението и честата смяна на пози на майката по време на първия етап от раждането, помага на плода да се движи и да заеме правилна позиция. 

 

„Ранното раждане” е първата и обикновено най-лесната и дълга фаза. В тази фаза шийката на матката започва да се разширява и изтънява. Тази фаза обикновено започва много бавно, като дава време на родилката да свикне с усещането и ритъма на раждането. В началото на ранното раждане контракциите са леки, кратки и нередовни. 

 

Контракциите могат да се появяват на всеки 20-25 минути, да продължават 30-45 секунди и да са леки до умерено силни. Нормалните дейности вероятно няма да бъдат засегнати много. С напредването на раждането контракциите стават по-силни, по-продължителни и по-редовни.

 

Така нареченото активно раждане се характеризира с увеличаване честотата на контракциите. Контракциите варират значително в зависимост от продължителността им. Те често идват на всеки 2-3 минути, продължават 45-75 секунди и увеличават своя интензитет до умерено силни.

 

Третата фаза от първия етап е най-интензивната и най-кратката. През тази фаза контракциите имат най-силен интензитет ще имате силни контракции и са с честота на всеки 1-2 минути, без почти никаква пауза между тях.

 

Всяка от тези силни контракции ще продължи около 60 до 90 секунди.

 

Вторият етап на раждането започва, когато шийката на матката е изтъняла и е напълно разширена до 10 см. По време на втория етап много бременни получават прилив на енергия. Бъдещите майки често се чувстват насърчени, знаейки, че скоро ще срещнат бебето си.

 

Дейността на матката се променя във втория етап на раждането. 

 

Докато вторият етап започва с напълно разширена шийка на матката, напъването често не започва веднага.

Много родилки получават естествена почивка от около 20-30 минути, преди да започне активното напъване.

 

Повечето бременни обаче ще почувстват по-голям натиск в ректума си, което е знак, че фазата на „изгонване” на плода започва. Много е важно през този етап на раждането, бременните да се всушват в съветите и наставленията на акушерите.

 

Точно преди бебето да се роди, има момент, в който най-голямата част от главата му е в отвора на влагалището. Тогава бременната може да усети интензивно или силно усещане за парене.

 

Не всичко приключва с раждането на бебето. Третият етап от раждането е отделянето на плацентата. Матката отново се контрахира, което помага на плацентата да се отдели от стената ѝ. 

Много родилки дори не разбират кога се ражда плацентата. 

 

Плацентата обикновено се отделя в рамките на 10 до 30 минути след раждането на бебето. 

 

Референции:

1. https://www.healthyparentshealthychildren.ca/im-pregnant/labour-and-birth/stages-of-labour
2. https://www.thewomens.org.au/health-information/pregnancy-and-birth/labour-birth/stages-of-labour