Бременността е период, по време на който настъпват множество промени в женския организъм, свързани с износването и раждането на плода. Сред най-значителните промени са увеличаване обема на циркулиращата кръв, външни промени в женските полови органи, многократно увеличаване размерите и масата на матката.

 

Периодът след раждането на плода и плацентата се означава с термина послеродилен период – пуерпериум. Пуерпериумът е времето, необходимо на родилката да се възвърне към състоянието на организма си преди бременността и раждането и обикновено има продължителност от 6-8 седмици. Послеродилният период е свързан с преодоляване на промените от физиологично естество, а за пълно възстановяване на родилката – физическо и емоционално, е необходим по-дълъг интервал от време.


 

Пуерпериумът е свързан както с процеси на инволуция, така и с такива на развитие, каквито са лактацията и промените в психиката на жената, свързани с развитието на силно майчино чувство.

 

Какви са най-честите промени, които настъпват в периода след раждане?

 

1. Изменения във женските полови органи - по време на раждането настъпват множество промени в гениталните органи на жената – влагалището е с широк, силно разтегнат канал; цервикалният канал може да пропусне свита в конус ръка; хименът е изцяло разкъсан. Непосредствено след раждане на плода и плацентата, влагалището се превръща в добре стегнат канал на около 8-мия ден, вътрешният отвор на цервикалния канал напълно се затваря след 10-ти ден, а външния му отвор – едва 4 седмици след раждането, като формата му от точковидна се изменя във вид на напречна цепка.

 

Други значнителни промени настъпват с размерите и теглото на матката. Преди раждането матката има тегло от 50-70 г, докато в края на бременността теглото ѝ достига 1000 г, дължината ѝ е 17 см, а широчината е 12 см. През различните месеци от бременността матката се разполага на различно ниво, а след раждането маточното дъно е на нивото на пъпа. Инволуцията на матката продължава 6-8 седмици до достигане на дефинитивното си тегло. При първораждащи и при кърмене процесите на обратно развитие се случват по-бързо.

 

2. Лохии – лохиите представляват раневи секрет, съставен от кръвни клетки, кръвни съсиреци, слуз, некротична тъкан, серум и лимфа. Следродилното кървене се дължи на отлепянето на плацентата от вътрешния слой на маточната стена и преминава през различни стадий. През първите 2-3 дни след раждането се наблюдава изтичане на чиста кръв, т.нар. lochia cruentaОт 4-ти до 6-ти ден течението придобива мръсно кафяво-червен цвят и се означава с термина lochia rubra. Следват lochia fusca е ръждив цвят, lochia alba с жълтеникав оттенък и lochia serosa с напълно избледнял цвят.

 

По количеството, цвета и мириса на лохиите може да се съди за послеродови усложнения. При обилно кървене с честа нужда за смяна на дамската превръзка след първата седмица от раждането, при поява на кръвни съсиреци, при неприятен мирис, при наличие на висока температура и болки ниско долу, е нужно да потърсите незабавно лекарска помощ поради възможно послеродово усложнение.

 

3. Промени в коремната стена – ако по време на бременността не са се появили striae graviditarum, пуерпериумът е също толкова рисков период за развитието им поради бързото прибиране на коремната стена и кожата. Друга характерна послеродова промяна е развитието на диастаза – разделение с различна големина между правите коремни мускули;

 

4. Промени в телесното тегло – след раждането жените губят около 5-6 кг поради теглото на плода, околоплодната течност, плацентата и кръвозагубата. В следващите дни се губят още 2-3 кг с урината, като голяма част от жените възстановяват теглото си отпреди бременността за период от 6 до 12 месеца след раждането;

 

5. Промени в уринарния и храносмилателния тракт – след раждането поради хиперволемията на бременността родилката има добра диуреза. За период от 2 до 8 седмици дилатираните уретери и бъбречни легенчета се връщат към състоянието си отпреди бременността. Тонусът на дебелото черво се възстановява 3-5 дни след раждането, когато се очаква спонтанна дефекация;

 

6. Лактация – в периода на пуерпериумът се осъществява пулсова секреция на окситоцин, който стимулира секрецията на пролактин и изтласкаването на млякото от млечните жлези. През първите дни след раждането от млечните жлези се отделя коластра – силно хранителна, лимонено-жълта течност, богата на протеини и антитела. „Слизане“ на млякото се очаква 3-4 дни след раждане. То е особено богато на мазнини, протеини (главно алфа-лактоглобулин, бета-лактоглобулин, казеин), минерали, растежни фактори и антитела.

 

Пуерпериумът е период на множество промени, свързани с възвръщане състоянието на женския организъм отпреди бременността. Обикновено тези промени настъпват за период от 6 до 8 седмици, но за някои от тях може да е нужен и по-голям интервал от време.

 

Библиография:
Акушерство, под редакцията на проф. д-р Ангел Димитров, дм, дмн., 2021 г.