По време на бременността организмът се променя драстично. Това се случва и след раждането.

 

С раждането настъпват промени в нивата на някои важни хормони. Някои хормони достигат най-високото си ниво по време на бременност и след нея спадат до най-ниското. След раждането нивото на естроген и прогестерон спадат драстично, което е съпроводено с емоционална нестабилност – чести смени в настроенията, отпадналост, лошо настроение, лека депресия и т.н.


 

Окситоцинът се увеличава много след раждането на бебето. Това е хормонът, развиващ връзката между майката и бебето и с повишаването му може да се появи и известен стрес, обвързан с притеснение за новороденото.

 

Post-partum е възможно да се наблюдава и леко възпаление на щитовидната жлеза. Причините не са ясни, но основните симптоми са липса на сън, умора, учестен пулс, промяна в теглото, депресия, запек и др.

 

Промяната в хормоните повлиява множество структури в организма, една от които мозъка. След раждането се увеличава сивото вещество в централната нервна система във връзка с развитието на майчините умения и инстинкт. 

 

Освен мозъка бива повлиян и двигателния апарат. Отделя се хормон – релаксин, вследствие на който може да настъпи слабост в ставите и увеличаване на размера на ходилото, понякога завинаги.

 

Възможно е да се появи акне, суха кожа или дисколорация на лицето, отново вследствие на променените хормонални нива. Често се наблюдава и косопад, тъй като по-време на самата бременност, заради някои хормони израстват много нови косми.

 

След раждането се засилва отделянето на кърма от млечната жлеза, вследствие на което тя се увеличава допълнително. През периода на кърмене гърдите остават уголемени. 

 

Известно време ще отнеме и на матката да възвърне нормалния си размер, както и да спадне коремчето – може би около 6 седмици, съпроводени с дискомфорт и понякога течение от влагалището, наречено лохия. То е съставено от кръв, слуз, и други остатъци от лигавицата на матката.

 

Освен матката, дискомфорт причинява и влагалището. Известно време желанието за секс може да бъде намалено, а при готовност може да бъде налице сухота.

 

Нещо, което може би не ви е липсвало през бременността – възстановява се менструалният цикъл. Той не е регулярен докато продължавате да кърмите. Ако кърменето се спре още в началото, цикълът може да се възобнови в следващите 5-7 седмици.

 

Вследствие от стягането и разтягането на перинеалните мускули, намиращи се между половите органи и ануса, те могат да бъдат отслабени. Това може да бъде съпроводено от инцидентни изтичания, например на урина. Вследствие от отслабването може да се промени и позицията на органите разположени в този регион, което обикновено причинява известен дискомфорт и може да е съпроводено с болка при секс или изпълнение на други физиологични нужди. Проблемът може да бъде решен с правилните упражнения, а на места могат да бъдат намерени и слабинни физиотерапевти. Възможно е в перианалната област да се появят хемороиди. 

 

Вследствие от увеличаването на теглото се увеличава и тежестта върху краката, която може да е предпоставка за развитие на така наречените паяжиновидни вени. Проблемът е изцяло козметичен.