Раждането е дискомфортно не само за майката, а и за самото бебе. То излиза в свят, който е много по-шумен и светъл, белите му дробове изведнъж се разширяват и започват да дишат сами, няма я топлината на майката и спокойствието, на което се е наслаждавало последните 9 месеца. Зигмунд Фройд казва, че именно раждането е първата травмираща ситуация за бебето и първият акт на раздяла. Какво точно се случва в тялото на бебето?


До раждането бебето разчита за абсолютно всичко, от дишането до храненето, на майчиния организъм. Това се извършва през плацентата, която освен за пренос на вещества, служи и за защита на бебето. Тя може да бъде разгледана като филтър за някои вредни вещества, които са в организма на майката.


При раждането белите дробове на плода са пълни с вътреутробна течност и са все още свити. След първото вдишване, което настъпва обикновено до десет секунди след раждането, започват да се разширяват алвеолите на белите дробове. С това се увеличава и кръвотока към белите дробове, за да може кръвта да се насища с кислород и да отдава излишния въглероден диоксид. Течността се резорбира от белите дробове или се изхвърля от организма. В същото време настъпва промяна и в терморегулацията на бебето. Лишено от топлината на майката, неговата телесна температура започва да спада. Това е стимул за организма да започне да разгражда кафявата мастна тъкан, срещаща се основно при новородени и много рядко във възрастен организъм. Разграждането ѝ води до отделяне на топлина и повишаване на телесната температура.


Започват промени и в кръвта. Кръвта на новороденото е богата на фетален хемоглобин, различаващ се от зрелия хемоглобин по афинитета му към кислорода. С нуждата от промяна на феталния хемоглобин в нормалния, откриващ се при възрастни, се активират различен брой гени, които осъществяват превключването. Голям брой червени кръвни клетки се разграждат в черния дроб, което води и до повишено разграждане на хемоглобин. При този процес се образува билирубин, който има жълтеникав цвят. Вследствие на това се появява и жълтеницата при новородени, наричана още физиологична жълтеница.
Следва продължение