Вторият триместър на бременността е времето, когато повечот бъдещи майки ще се чувстват енергични и по-добре в сравнение с първите месеци. Бременността вече е видима. Това също е времето на бърз растеж и развитие за плода.

 

Вторият триместър са средните месеци от продължителността на бременността и обхваща периода от 13-та до 26-та гестационна седмица.


 

Какви промени настъпват в тялото на бременната?

Организмът на майката търпи големи промени през втория триместър. Матката нараства все повече и много жени съобщават за известен дискомфорт или болки, когато маточните връзки се разтягат. 

 

Голяма част от жените могат да започнат да усещат как кожата се разтяга около корема и гърдите, което може да причини лек сърбеж. Някои жени получават стрии в тези области, които са склонни да избледняват с течение на времето.

 

Въпреки че на този етап бебето тежи по-малко от килограм, обемът на кръвта се увеличава, за да отговори на нуждите на целия растеж, който се случва в организма, което означава натрупване на допълнително тегло.

 

Много от жените съобщават за повишен апетит, болки в кръста, подуване на ръцете, краката и глезените и поява на стрии през тези месеци от бременността.

 

Бременността може да бъде прекрасно и вълнуващо време, но също така е важно да се спомене, че при някои жени може да има дни, в които да се чувстват тревожни или да са в лошо настроение.

 

Чувството на тревожност не е необичайно и някои жени ще изпитват симптоми на тревожно разстройство. Антенаталната депресия е разстройство на настроението, което включва интензивни емоционални промени извън тези, които може да се очакват по време на бременност.

 

Как протича развитието на плода?

Развитието на плода претърпява много промени през втория триместър на бременността. През това тримесечие плодът придобива човешки черти - чертите на лицето му се подравняват, а пръстите на ръцете и краката стават добре очертани. 

 

До четвъртия месец плодът ще има клепачи, вежди, мигли, нокти и коса. Също ще може да се разтяга и да се движи повече, да прави гримаси и дори да смуче палеца си. Много често полът на бебето се определя около 20-та гестационна седмица.

 

В този период бременната може да започне да усеща движенията на бебето. Движението често се описва като трептене. 

 

Ако не се касае за първа бременност, а втора или трета, движенията на плода се усещат още около 18-та гестационна седмица.

 

През последните няколко седмици на втория триместър плодът може да чува гласа на родителите. Често бременните забеляват отговор от страна на плода посредством движения.

 

През целия втори триместър, както и през цялата бременност, е препоръчително поддържането на здравословен начин на живот. Редовните упражнения се отразяват добре както на майката, така и на плода.

 

Някои от най-безопасните тренировки по време на бременността включват ходене и плуване. Също така е препоръчително редовно да се правят упражненията на Кегел. Те играят основна роля в укрепването на мускулите на тазовото дъно.

 

Референции:

Royal Women's Hospital (Pregnancy and birth)