Имплантационното кървене обикновено се наблюдава между шестия и дванадесетия ден след зачеването, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката. 

 

Някои жени погрешно могат да го сметнат за редовен цикъл, тъй като може да изглежда подобно и да се появи около периода на менструация.


 

Как можете да разберете дали това е имплантационно кървене? И кога вагиналното кървене е нещо, което трябва да ви тревожи?

 

Според много медицински специалисти, имплантационното кървене е доста често и се среща при около 25% от бременностите. В много случаи това е първият признак на бременността.

 

Повечето жени смятат просто, че имат кратък период на месечния си цикъл, а всъщност се касае за имплантационно кървене. Много жени дори не осъзнават, че са бременни, докато не си направят тест за бременност.

 

За разлика от кървенето при редовна менструация, имплантационното кървене е много краткотрайно. Обикновено продължава не повече от 24 до 48 часа. Това е времето, необходимо на оплодената яйцеклетка да се имплантира в лигавицата на матката.

 

Обикновено менструалното кървене продължава от три до пет дни, характеризиращо се с по-обилно кървене в първите дни. 

 

Кръвта от имплантационното кървене обикновено е тъмнокафява или черна, което означава, че е по-стара кръв. Но в някои случаи може да бъде розова или светло червена. А някои жени съобщават просто за леко зацапване.

 

За жените може е трудно да разберат разликата между имплантационно кървене и редовна менструация, тъй като симптомите могат да бъдат достатъчно сходни, за да бъдат объркани.

Ето някои основни разлики:

1. Редовен менструален цикъл

  • Трае 3 до 7 дни, с 2 до 3 дни яркочервена кръв;
  • Кървенето започва обилно и към края изсветлява;
  • По-сериозни маточни спазми, които могат да се появят преди цикъла и да продължат 2 до 3 дни.

 

2. Имплантационно кървене

  • Обикновено не трае повече от 24 до 48 часа;
  • Кървенето обикновено е много оскъдно и тъмно на цвят;
  • Много по-леки (дори несъществуващи) спазми на матката.

Кога трябва да се тревожите?

Всички кръвоизливи по време на бременност се считат за патологични. Лекарите го приемат много сериозно и насърчават бременните жени да го докладват.

 

Въпреки, че не всяко кървене е спешен случай или признак на усложнение, лекарят който проследява бременността ще поиска да извърши тестове, като вагинален ултразвук, за да установи причината.

 

Яркочервената кръв означава, че имате активно кървене. Особено, ако е съчетано с отделяне на кръвни съсиреци и болка може да е признак на спонтанен аборт или извънматочна бременност. Това е спешно състояние, изискващо незабавна медицинска помощ.