Епизиотомията е хирургична процедура, при която се прави малък разрез (инцизия) в областта на перинеума (между вагиналния отвор и ануса) по време на раждане. Не се използва толкова широко колкото преди, но има някои случаи, които налагат прилагането на тази процедура.

 

Манипулацията е строго показана само при определени ситуации, в които е затруднено извеждането на плода.


 

Епизиотомията се извършва най-често в така наречената втора фаза на раждането (изгонването на плода) при наличие на затруднения в преминаването му през естествените родилни пътища.

 

Обикновено, след като се види главата на бебето, акушер-гинекологът или акушерката ще изроди главата и брадичката на бебето. След като главата на бебето излезе, раменете и останалата част от тялото я следват.

 

Понякога вагиналният отвор не се разтяга достатъчно за главата на бебето. В този случай епизиотомията помага при раждането. Важно е да се направи хирургически разрез, вместо тъканта да се разкъса спонтанно. Акушер-гинекологът обикновено прави епизиотомията, когато главата на бебето е разтегнала вагиналния отвор до няколко сантиметра.

 

При наличие на предварително поставена епидурална упойка не се налага обезболяване на областта, но при липсата ѝ манипулацията се извършва на върха на контракцията, за да се предотврати болезненост при разреза.

 

След израждане на плацентата, се преминава към внимателно зашиване на участъка, който е инцизиран. 

 

Въпреки че епизиотомиите са необичайни, все пак има случаи, които налагат използването на манипулацията.

Тези случаи включват:

 • Големи размери на плода. По-големият плод, особено в комбинация с неточно измерване на тазовите размери на родилката, в даден етап от раждането представляват сериозен проблем, налагащ своевременни мерки.
 • Данни за фетален дистес. При данни за фетално страдание и недостиг на кислород към плода е необходимо ускоряване на родилния процес.
 • Неподходяща позиция на плода. При седалищно предлежание или заклещване на раменния пояс при главично предлежание, може да се наложи извършване на епизиотомия.
 • При започнал родилен процес и неподготвен перинеум.
 • При необходимост от използване на форцепс или вакуум екстрактор за извеждане на плода.
 • При удължена втора фаза на раждането и отслабване силите на родилката.

Има два основни вида епизиотомия:

 • Медиална (разрезът се прави по срединна линия). Вертикална инцизия, започваща от вагиналния отвор, продължаваща към ануса. Този тип има по-висок риск от разкъсване на аналния сфинктер или ректума, но е по-лесен за правене разрез.
 • Медиолатерална (ъглов или диагонален разрез). Разрезът започва от вагиналния отвор и се простира под ъгъл от 45 градуса. Има по-малка вероятност разрезът да се разшири до аналния сфинктер и ректума.

Недостатъците на медиолатералните разрези включват трудност при възстановяване, по-голяма загуба на кръв и повече дискомфорт по време на възстановителния период.

 

В определени ситуации епизиотомията помага за намаляване на риска от лошо естествено разкъсване. 

 

Разбира се, като всяка една манипулация и тази е съпроводена от редица рискове. Усложненията, които могат да възникнат поради епизиотомия, включват:

 • Кървене.
 • Инфекция.
 • Болезненост при полов акт (диспареуния).
 • Увреждане на аналния сфинктер и ректума.
 • Уринарна инконтиненция.
 • Удължено време за възстановяване.

Важно е да се отбележи, че изброените усложнения могат да възникнат и при естествено разкъсване.

 

Референции:

1. ACOG. Practice Bulletin Number 198. Prevention and Management of Obstetric Lacerations for Vaginal Delivery. (https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-bulletin/articles/2018/09/prevention-and-management-of-obstetric-lacerations-at-vaginal-delivery) September 2018. Accessed 5/3/2022.
2. American Pregnancy Association. Episiotomy Procedures – Advantages and Complications. (https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/episiotomy/) Accessed 5/3/2022.
3. Barjon K, Mahdy H. Episiotomy. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546675/) [Updated 2021 Aug 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Accessed 5/3/2022.
4. National Health Service. Episiotomy and perineal tears. (https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/what-happens/episiotomy-and-perineal-tears/) Accessed 5/3/2022.