Прием за раждане

Бременността протича около 40 седмици. С нетърпение чакаш деня, в който ще се роди твоето дете и колкото повече този ден наближава, все повече изпитваш страх и се чудиш какво ще се случи и какво те очаква след постъпване в болница.

 


Първо ще бъдеш прегледана от лекар и разпитана за протичането на бременността, придружаващи заболявания, минали операции (гинекологични и други), фамилна обремененост, алергии и настоящи оплаквания, ако има такива. Ще ти премерят кръвното, обиколката на корема, таза, ще чуят тоновете на бебето и ще ти направят ехография на коремчето. Най-вероятно акушерката ще ти направи очистителна клизма.

 

Може да си вземеш багаж, в който да има нощници, чехли, бельо за поне 4-5 дни, хавлия и неща за лична хигиена. Още от приемането и по време на прегледа трябва да си с чехли и по нощница. Не си забравяй документите – лична карта и всичките изследвания, направени при проследяването на бременността. Ако си на някаква терапия, носи си лекарствата. Твоят лекар ще ти каже дали и кога да продължиш да ги пиеш след раждането.

 

В Родилно отделение

  • Предродилна зала

След постъпване в Родилно отделение, бременните се настаняват в стая, в която се подготвят и проследяват непосредствено преди раждането. От постъпването до момента на започване на раждането се проследяват маточните контракции  и тоновете на бебето с кардиотокограф, правят се периодични прегледи от лекар (през час, час и половина), който назначава и подходяща (според статуса на бременната) терапия. Може да се наложи даване на обезболяващи, спазмолитици, вливания, окситоцин и други.

  • Родилна зала

Когато настъпи пълно разкритие на шийката, главата на бебето слезе достатъчно, маточните контракции  достигнат нужната честота, интензитет и продължителност, ще те преведат в Родилна зала. Много е важно да спазваш всичко, което лекарят или акушерката ти казват в Родилна зала – какво положение да заемеш на родилното легло, как правилно да дишаш и да напъваш, иначе може да има усложнения както за теб, така и за бебето. При жени, които оказват съдействие по време на раждането, то протича по-леко и атравматично.

 

Периоди на раждането

Има три периода на нормалното раждане. 

 

1. Период на раждането


Първи период – период на разширение и изглаждане на маточната шийка. Предшества се от т. нар. „бележене“ – изпадането на слузната запушалка от цервикалния канал и слузен секрет, който може да бъде примесен с кръв.

 

Първият период на раждането се разделя на латентна фаза (от началото на родилна дейност до 3-4 см разширение на маточната шийка) и активна фаза (обхваща периода на разкритие на маточната шийка от 3-4 см до пълно разкритие 10 см). През този период бременните усещат болка и стягане в корема от маточните контракции. Важно е да дишат бавно и равномерно, с дълбоки вдишвания и издишвания. 

 

2. Период на раждането


Вторият период на раждането започва от пълното разкритие на маточната шийка и завършва с раждането на плода.

 

Маточните контракции през втори период постепенно стават по-силни и по-продължителни, като и по време на раждането се проследяват маточните контракции и  тоновете на бебето. 

 

Родилките са инструктирани кога и как да напъват (по време на маточна контракция) и да почиват в периода между две контракции. След раждането на главата, при последващ напън завършва и раждането на тялото на плода.

 

Вторият период при първораждащи нормално протича 1 – 1,5 часа, а при многораждали от 30 минути до 1 час. 

 

3. Период на раждането


Трети период – плацентарен период, започва от времето на раждането на плода и завършва с раждането на плацентата. Продължава от 3 до 30 минути.

 

През този период може да се направи мануален масаж върху дъното на матката през коремната стена (похват на Креде) и профилактика с Окситоцин, за да се контрахира матката по-добре (след раждането на плода матката се съкращава отново  и приема предишната си форма).

 

При отлепването и израждането на плацентата откритите съдове от досегашното място на плацентата започват да кървят. Обикновено се губи около 250 мл кръв в този период.

 

Непосредствено след раждането на бебето ти ще имаш възможност да го видиш и гушнеш за малко, след което за него ще се грижи екип от детски лекари – специалисти и то ще бъде преведено в Детско отделение.

 

След раждането се прави тоалет и дезинфекция. После ще останеш под активно наблюдение в Родилна зала за 2 часа. 

 

 

След раждането започва следродилният период – пуерпериум и ще бъдеш настанена в стая за родилки в Пуерперален сектор. Там всеки ден за теб ще се грижи екип от лекари и акушерки, към които можеш да се обърнеш за всякакви въпроси.