Доброто хранене е от съществено значение през целия ни живот, но е още по-важно по време на бременност, както за здравето на майката, така и за здравето на бебето.

 

Проучване, публикувано в списание Frontiers in Nutrition, изследва дали нехранителните подсладители могат да окажат влияние върху теглото на бебето.


 

Нехранителни подсладители

Нехранителните подсладители са подсладители, които нямат калорична стойност.

 

Използват се като заместители на захарта за намаляване на калоричното съдържание на храни и напитки.

 

Два от най-популярните примера за този вид подсладители са аспартамът и стевията.

 

Аспартамът е изкуствен подсладител, който е 150 до 200 пъти по-сладък от захарта.

 

Въпреки това, някои проучвания показват, че не ни помага да отслабнем и може да насърчи консумацията на сладки изделия.

 

Стевията идва от растение, произхождащо от Парагвай, чиито листа имат висока подсладителна сила, между 250 и 300 пъти по-сладка от захарта.

 

Въпреки че често се предлага на пазара като по-естествена алтернатива на захарта, стевията, която намираме в супермаркетите, невинаги е естествена.

 

Често тя е приготвена чрез изолиране на гликозиди на стевиола.

 

Повишен риск от затлъстяване

Проучването, проведено от канадски изследователи, предполага, че консумацията на подсладители по време на бременност може да доведе до промени в микробиома и метаболизма на бебетата.

 

Диетата на майката по време на бременност играе изключително важна роля за здравето на детето и склонността към развитие на различни заболявания по-късно в живота, обяснява професор Рейлин Реймър, водещ автор на изследването.

 

Изследователите са наблюдавали влиянието на консумацията на аспартам и стевия при лабораторни модели и са анализирали теглото и състава на микробиома в тяхното потомство.

 

Те са открили, че докато консумацията на подсладители има минимални ефекти върху възрастните, то ефектите са значителни върху потомството.

 

Промени в микробиома

Установени са съществени промени в чревния микробиом при потомството, което е било излагано на подсладители по време на вътреутробното си развитие. 

 

Наблюдавано е увеличение на бактериите, произвеждащи пропионат и бутират. 

 

Ферментиращите с лактоза бактерии са били значително по-малко, което според изследователите може да обясни увеличеното тегло при потомството.

 

Специфичните бактерии и техните ензими са свързани както с промените в теглото, така и с количеството натрупана телесна мазнина, обяснява Реймър.

 

Чревният микробиом и рискът от затлъстяване при потомството са повлияни от подсладителите, които майките им консумират по време на бременност, пояснява Реймър.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/embarazo-y-parto/edulcorantes-embarazo-aumentan-obesidad-nino_6710

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.795848/full